Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme u Europi
  • 21.06.2016. 15:00

Na zapadu Europe kiša, na istoku sušna razdoblja!

Zapadne dijelove Europe pogodile su veće količine oborina, a istočni dio suša, što će u konačnici utjecati na prinose poljoprivrednih kultura.

Foto: MARS
  • 1.431
  • 148
  • 0

Česte oborine i suha razdoblja zabrinule su analitičare Europskog nadzora usjeva (MARS). Jaka kiša krajem svibnja i početkom lipnja utjecala je na razvoj usjeva u dijelovima zapadne Europe, uglavnom Francuske i Njemačke te je veća opasnost od razvoja bolesti.

Ta kišna razdoblja utjecat će na prinos u Francuskoj značajnije nego u Njemačkoj, i to zbog toga što je francuska pšenica u fazi nalijevanja zrna, dok je njemačka u fazi cvatnje. U međuvremenu, sušna razdoblja zabrinjavaju istok Europe, osobito Poljsku, koja je dobila tek 30-50% oborina od početka svibnja od normalnih količina. Usjevima prijeti opasnost od uvenuća, osim ako ne stignu najavljene oborine.

Za meku pšenicu se prognozira da će imati prosječan prinos od 6,07 t/ha.

Dobri vremenski uvjeti pak pogoduju Rumunjskoj, Mađarskoj, Portugalu i Španjolskoj (gdje je sada počela berba). Smanjene su prognoze prosječnih prinosa u EU-28 za meku pšenicu i ozimi ječam, no još uvijek su znatno iznad petogodišnjeg prosjeka. Primjerice, za meku pšenicu se prognozira da će imati prosječan prinos od 6,07 t/ha, odnosno 0,7% manje nego protekli mjesec, ali i dalje 4% iznad prosjeka od pet godina.

Karta Europe - višak oborina označen je plavom, a manjak crvenom bojom (Foto: MARS)

Tu se očekuje i značajno smanjenje (2%) prinosa uljane repice, i to zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj. Za razliku od uljane repice, porasle su prognoze za EU-28 za prinos jarog ječma, i to za 2% u odnosu na svibanjske prognoze te se očekuje preko 4,3 t/ha, a pravovremene kiše u Španjolskoj bi mogle utjecati na usjev.

Izvor podataka: HGCA, Foto: Kent Weakley/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Vremenski uvjeti Kiša Suša Usjev Europa Pšenica Uljana repica Oborine


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.