Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.11.2018. 15:00

Na istoku presušili bunari, na Jadranu povrće trpjelo višak vode, što donosi novi tjedan?

I ovaj vam tjedan mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu, ali i savjete u skladu s vremenom za poljoprivredne kulture.

Foto: Bigstockphoto/seamind
  • 799
  • 64
  • 0

Laganu odjeću još uvijek nismo spremili. Kratki rukavi tijekom sunčanih dana nikako da se zamjene dugim. Iako smo već 6 dana u studenom, čini nam se kao da rana jesen još traje. Naime, proteklih sedam dana bilo je ponovno iznadprosječno toplo. Akumulirane topline u cijeloj Hrvatskoj bilo je više od prosjeka, pa se mnogi poljodjelci sada već i pribojavaju posljedica toplih dana. Maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 20ᵒ C, Istri i zapadu zemlje do 22ᵒ C, a na istoku te u Dalmaciji i do 24ᵒC.

Mraza nije bilo. Na 5 cm do tla minimalna temperatura spustila se u Dalmaciji na 9ᵒ C, a u ostalim krajevima Lijepe naše na 1ᵒ C. I upravo zato, staklenike i plastenike danju nije trebalo zagrijavati, dok su se noću sistemi za automatsko uključivanje grijanja tek nakratko uključivali. Povrtlarima su spomenute temperature po volji, jer povrće uzgajano na otvorenom ne trpi od hladnoće.

Oborine je proteklih dana bilo, ali nažalost na istoku Hrvatske vrlo malo. Izmjereno je u Slavoniji i Baranji tek 0.2 do 0.4 mm oborine, a to je kao "kap u moru“. Tlo je vrlo suho. Vrijedno je istaknuti kako je i razina podzemnih voda vrlo niska, pa su i mnogi bunari ostali bez vode. Dovoljno je baciti pogled na nivo naših rijeka i njihovih pritoka, pa će nam biti još i jasnije da je sadržaj vode u tlu danas alarmantan. Nažalost, prateći mnoge portale na webu, informativne emisije na radiju i televiziji, ali i dnevne novine ne nailazimo na vijesti koje se odnose na vrlo skoru nestašicu vode, a ponegdje i za piće. Da, u jednom je prilogu vrijedan voditelj pokušao dobiti odgovore stručnjaka kako ovo vrijeme utječe na ljude i biljke. No, pravih odgovora nije bilo.  

Čak i pretjerane količine oborina proteklih dana pale su samo uzduž Jadrana. Ukupno je izmjereno u Zadru 60 mm, a u Rijeci i 123 mm. Berba agruma i maslina je bile prekidana. Povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom trpjele su od viška vode u tlu.

U danima koji dolaze vrijeme će se vrlo malo promijeniti. Meteoropati, a to su najčešće žene i starije osobe trpjet će od bolova u glavi i zglobovima te od vrtoglavice. Savjetujemo da se lijekkovi počnu na vrijeme uzimati kako bi bolovi bili što manji. Zahladnjenje se do nedjelje ne očekuje. Nažalost, na istoku i zapadu zemlje, oborine se i dalje ne očekuju. Ozimi će usjevi trpjeti od nedostatka vode u tlu. A kad će konačno oborine pasti na polja ozimih usjeva? Produkti prognostičkih modela ne otkrivaju da će se to dogoditi u sljedećih 10 dana. Magle i niskih oblaka bit će svakog dana.

Do petka će maksimalna temperatura zraka narasti na kopnu ponovno do 20ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 23ᵒ C. Jutarnja će se temperatura zraka spustiti na kopnu na 6, a uz Jadran na 13ᵒ C. U danima vikenda jutarnje i dnevne temperature zraka neće se znatnije promijeniti. Dnevne će na kopnu narasti do 20ᵒ C, a jutarnje spustiti na 6ᵒ C. Nešto malo oborine u danima koji slijede očekujemo samo u gorju, te uzduž Jadrana.   


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.