Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.09.2018. 16:30

Loše vrijeme i u dane vikenda - ništa od berbe voća

Berba voća, a posebno grožđa na istoku Hrvatske u nedjelju i ponedjeljak neće se moći obavljati,  jer će oborine biti česte. U gorju oborine očekujemo svakog dana. Na prostoru Istre tlo će u dane vikenda biti vrlo vlažno, jer će oborine biti česte.

Foto: Dražen Kaučić
  • 2.263
  • 151
  • 0

I tako, malo pomalo eto nas u prvom mjesecu jeseni. Oborine su u prva 3 dana ovog mjeseca bile vrlo česte, a ponegdje i obilne. Pljuskovi popraćeni grmljavinom prekidali su tijek berbe grožđa. Mnogi su poljodjelci sa strahom u očima promatrali crne oblake nadajući se da će brzo proći.  Ukupno je izmjereno u Zadru 35 mm, Gradištu kod Županje 43 mm, Pazinu 60 mm, Pargu 65, a u Bjelovaru i 71 mm oborine. I zato, tlo je ponegdje bilo vrlo vlažno pa traktori nisu mogli ulaziti na oranice. Berba voća obavlja  se vrlo teško.

No, sredinom proteklog tjedna, tj. u posljednjim danima ljeta akumulacija topline bila je veća od prosjeka. Dani su još uvijek bili vrući, te se intenzitet zriobe poljoprivrednih kultura nije prekidao. Maksimalna temperatura zraka narasla je u Gradištu kod Županje do 32ᵒ C, a u Šibeniku i do 33ᵒC. Sunce je sijalo i po 11 sati na dan.

Berba voća, a posebno grožđa na istoku Hrvatske u nedjelju i ponedjeljak neće se moći obavljati,  jer će oborine biti česte.

Na sjeverozapadu oborine očekujemo ponegdje već sutra. Pojava kiše u subotu, nedjelju, te još uvijek ponegdje i u ponedjeljak naljutit će one koji planiraju berbu obavljati u neradne dane.

U gorju oborine očekujemo svakog dana. Ljutnja poljodjelaca na vrijeme neće prestajati.

Na prostoru Istre tlo će u dane vikenda biti vrlo vlažno, jer će oborine biti česte. Uzduž Jadrana nepovoljno će vrijeme za obavljanje radova biti tijekom subote, a ponegdje još uvijek i nedjelje.

Sunce će u četvrtak, a ponegdje i u petak na kontinentu sijati i 11 sati na dan. Spomentim trajanjem sijanja Sunca poljodjelci će bit zadovoljni, jer ne samo da će sušiti tlo, ono će još više ubrzati nakupljanju šećera u neubranom voću.

Nažalost, pokošene krmne kulture sušit će se vrlo sporo. Savjetujemo da se ovih dana kose, ali uz često prevrtanje kako bi se do petka uspjelo osušiti.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Berba voća Vlažna zemlja Rujan


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]