• Agro prognoza
  • 11.09.2018. 15:00

Ljeto se (ipak) ne da, rastom temperatura raste i sadržaj šećera u grožđu, ranije se bere i povrće

Povrtlarske kulture ove će godine biti ubrane ranije nego što smo na to navikli. Kako je povrće ponegdje već i ubrano, spremanje zimnice je u tijeku. Ljubitelji šljiva uživaju u obilnom rodu, pa se ljubitelji pića, te džema, ali i kompota s pravom vesele.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 1.068
  • 85
  • 0

Prije sedam dana produkti prognostičkih modela najavljivali su vrlo loše vrijeme u danima proteklog vikenda. I zato, naše prognoze za obavljanje radova nisu bile ni malo lijepe. No, što smo se više približavali vikendu vremenske prognoze bile su sve povoljnije.  Oborine je ipak ponegdje bilo, ali ne u količinama koje bi prekidale tijek poljodjelskih radova.

Od 4. do 10. rujna ukupno izmjerene količine oborine kreću se na istoku zemlje od 2 mm (Osijek) do 43 mm (Daruvar), sjeverozapadu od 6 mm (Križevci) do 24 mm (Varaždin), u gorju od 1 mm (Gospić) do 35 mm (Parg), Istri 1 mm (Poreč) do 18 mm (Pula), te u Dalmaciji od 1 mm (Dubrovnik do 32 mm izmjerenih u Kninu.

Maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 27ᵒ C (Gospić), na sjeverozapadu zemlje 28ᵒ C (Bjelovar), na istoku i u Istri 29ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 31ᵒ C. I zato, sadržaj šećera u bobicama sorata vinove loze kasnije epohe dozrijevanja nije prestajao rasti. Povrtlarske kulture ove godine bit će ubrane ranije nego što smo na to navikli. Kako je povrće ponegdje već i ubrano, spremanje zimnice je u tijeku. Ljubitelji šljiva uživaju u obilnom rodu, pa se ljubitelji pića, te džema, ali i kompota s pravom vesele.

Do četvrtka će dani u cijeloj Hrvatskoj biti suhi, sunčani, a ponegdje i vrući.  Svi planirani poljodjelski radovi moći će se obavljati ne razmišljajući da će nam eventualni pljusak pokvariti raspoloženje. Očekujemo da će maksimalna temperatura zraka u kontinentalnom dijelu Hrvatske narasti do 28ᵒ C, a uzduž Jadrana i do 30ᵒ C. Dakle, pojava vrućih dana još uvijek nije prošla. Vrijedno je istaknuti kako će se minimalna temperatura zraka u Dalmaciji spustiti na samo 20ᵒ C, što znači da će i noći biti tople. Ne zaboravimo kako je pri spomenutim temperaturama zraka gubitak vode iz tla procesom evapotranspiracije velik, te je tlo i dalje uzduž Jadrana vrlo suho. 

Nakon suhih i vrućih dana u četvrtak očekujemo porast naoblake, a uzduž Jadrana krajem dana ponegdje i oborine. U petak na sjevernom Jadranu, gorju, te na sjeverozapadu Hrvatske očekujemo oborine. Može i zagrmjeti, ali i pasti pokoje zrno tuče. Tijekom subote oborine će prestati, iako još uvijek postoji mogućnost za njihovu pojavu na prostoru istočne Hrvatske, te uz Jadran.

Očekujemo kako će se u nedjelju razvedriti.  Oborine ne očekujemo. Vrijedno je istaknuti kako će dani vikenda biti hladniji u odnosu na dane sredinom tjedna. Vjerujemo kako se poneki od nas tome vesele. Vrućih nam je dana već pomalo dosta.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Dražen Kaučić

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi