Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.06.2023. 16:30

Ljeto je službeno počelo, a kakvo nam vrijeme donosi?

Do petka vruće. U subotu promjenlivo i malo svježije, a od nedjelje ponovno suho i sunčano. Voćke i vinovu lozu napadaju mnoge bolesti i štetnici, pa ih treba pravovremeno prskati.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.689
  • 172
  • 0

Protekli su dan bili vrući, pa je dnevna temperatura zraka narasla u gorju do 29℃, istoku i zapadu, ali i uzduž Jadrana i to do 32℃. Ništa neobično s obzirom na to da je ljeto i astronomski počelo. Tijekom noći i ranih jutarnjih sati prizemni sloj atmosfere uspio se malo ohladiti i temperatura se spustila na kopnu ispod 10℃.

Oborine u obliku lokalnih pljuskova bilo je tek ponegdje. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 3 do 9 mm, sjeverozapadu 6 do 10 mm, gorju 1 do 10 mm, a uzduž Jadrana 2 do 114 mm oborine.  Navedene količine nisu bile dovoljne za biljke s kratkim korijenovim sustavom. Njihovo natapanje moralo se svakodnevno obavljati.

U danima koji dolaze, a sve do sredine idućeg tjedna akumulacija topline u cijeloj će Hrvatskoj biti veća od prosjeka za ovo doba godine. Do četvrtka će dani biti suhi i sunčani, ali i s toplim noćima. U petak poslijepodne ponegdje su na kopnu mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost za oborine postoji i tijekom subote kad će zapuhati sjeverac, pa zato dani više neće biti vrući. Bit će malo svježije s dnevnim temperaturama na kopnu samo do 25℃ ili 26℃, a uzduž Jadrana do 29℃.

Od nedjelje pa sve do početka druge polovice tjedna ponovno očekujemo u cijeloj RH suhe i sunčane dane. Iako će stupanj opasnosti od UV zračenja biti visok, jutarnje će temperature biti niže od 15℃, a dnevne vrijednosti neće prelaziti 30℃. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka.

Ranije epohe dozrijevanja vinove loze završile su s cvatnjom, dok su kasnije pri kraju cvatnje. Preventivna zaštita protiv peronospore, pepelnice, groždanog moljca, a sad i američkog cvrčka mora biti redovita i s pravilno odabranim preparatima. Savjetujemo da se koriste preporuke Uprave za stručnu podršku ministarstva poljoprivrede, jer su neki nasadi već zaraženi spomenutim bolestima. Moramo istaknuti potrebu za folijarnom prihranom vinove loze kalcijem, magnezijem i kalijem.

Stočarima savjetujemo da nastave s košnjom krmnih kultura, jer će uvjeti za sušenje sijena biti vrlo povoljni. Natapanje povrtlarskih kultura s najmanje pet litara vode po četvornom metru tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati mora biti do subote, a zatim od nedjelje svakodnevno. 

No, vodu ipak treba štedjeti, jer dani ljetne žege upravo dolaze. Ne zaboravimo kako je pred nama najtopliji mjesec u godini kad se sadržaj vode u tlu spušta do vrijednosti koje dovode do uvenuća prvo biljaka s kratkim, a zatim s duljim korijenovim sustavom.


Tagovi

Vremenska prognoza Zaštita vinograda Navodnjavanje Agroprognoza Astronomsko ljeto


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]