Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.08.2019. 15:00

Ljeto je daleko od završetka, navodnjavajte biljke s kratkim korijenovim sustavom

Ne zaboravite da je u Hrvatskoj i dalje na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, podsjeća poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kakvo nas vrijeme čeka ovaj tjedan?

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.989
  • 135
  • 0

Posljednjih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 32℃, na zapadu Hrvatske 33℃, istoku 34℃, a u zaleđu Dalmacije i do 38℃. No,  dana s temperaturama zraka viših od 30℃, bilo je malo. Kako se jutarnja temperatura zraka na 5 cm od tla spustila u Varaždinu na 7℃, Gospiću 6℃, a u Slavonskom Brodu na samo 4℃, akumulacija topline proteklih je dana bila u okvirima višegodišnjeg prosjeka. I zato je dozrijevanje voća bilo donekle usporeno.

Biljke s kratkim korijenovim sustavom na kontinentu nisu trpjele od nedostatka vode u tlu. Ukupno je proteklih sedam dana na istoku Hrvatske izmjereno 12 do 15 mm, zapadu 14 do 40 mm, a u gorju 8 do 28 mm oborine. Tlo je danas u većem dijelu kontinentalne Hrvatske umjereno vlažno, a samo tek ponegdje suho.  

U danima koji dolaze dnevne će temperature zraka na kopnu narasti do 29℃, a u nedjelju do 30℃. Jutarnja će se temperatura zraka spustiti na 18℃. Oborine može biti u subotu krajem dana, ali samo na zapadu. Uzduž Jadrana dnevna će temperatura zraka narasti do 31℃, a jutarnja se spustiti na 24℃. Oborine se ne očekuju. Dakle, do nedjelje će akumulacija topline na istoku Hrvatske biti veća od prosjeka za 50%, na zapadu i u gorju 25%, a uz Jadran samo 10%. Vrijedno je istaknuti kako opasnosti od toplinskih valova nema. No, tijekom boravka na otvorenom ipak savjetujemo da se tijelo zaštiti laganom odjećom, te da se na dan popije najmanje 2 litre tekućine.

Kako će krajem tjedna sjetveni sloj tla biti suh, savjetujemo da se biljke s kratkim korijenovim sustavom svakodnevno navodnjavaju s najmanje 5 litara vode po četvornom metru.

Osobe koje pate od alergija idućih bi dana morale što više boraviti u zatvorenom prostoru, jer ambrozija trenutno proizvodi i do 8 milijuna alergenih  peludnih zrnaca. Savjetujemo da se odjeća i posteljina ne suše na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru. Savjetujemo i da osobe alergične na pelud ambrozije prilikom izlaska iz zatvorenog na otvoreni prostor koriste maske za lice. Ako je ikako moguće, savjetujemo da se ode na more jer tamo ambrozije nema. 

Naše suosjećanje s osobama koje danas pate od alergije ne znači ništa ako spomenuta biljka raste u našoj blizini, a mi je ne uništavamo. Moramo se prisjetiti kako je u Hrvatskoj na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (N.N. 72/07) kako bi se spriječilo stvaranje velike količine peludi koja izaziva alergijske reakcije.  


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]