Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 24.07.2016. 15:00

Lipanj najtopliji mjesec u zadnjih 137 godina!

Lipanj je bio najtopliji na globalnoj razini od 1880. otkada se vrše mjerenja i 14. uzastopni mjesec u kojem je probijen globalni temperaturni rekord, priopćili su znanstvenici NASA-e i NOAA-e.

Foto: vladis Chern/Bigstockphoto
  • 1.018
  • 50
  • 0

Protekli mjesec lipanj bio je najtopliji na globalnoj razini u posljednjih 137 godina, odnosno od 1880. otkada se vrše mjerenja i 14. uzastopni mjesec u kojem je probijen globalni temperaturni rekord, priopćili su znanstvenici NASA-e i NOAA, prenosi guardian.com.

Lipanj 2016. bio je topliji za 0,9 C od prosječne temperature i najtopliji lipanj od 1880. Protekli je mjesec srušio rekord iz 2015. godine za 0,2 stupnja Celzijusa.

Najtoplija godina je (zasad) 2015.

Već 14. uzastopni mjesec u kojem je probijen temperaturni rekord najduži je u posljednjih 137 godina. Također, prošlo je 40 godina otkako je svijet doživio lipanj koji je s temperaturom bio ispod prosječnih temperatura 20. stoljeća.

Većina znanstvenika smatra da su za rast temperature odgovorne emisije plinova i da su klimatske promjene barem jednim dijelom uzrok brojnih prirodnih katastrofa širom svijeta. Inače, prošla godina je bila najtoplija od kada se vrše mjerenja.

Foto: vladis Chern/Bigstockphoto


Tagovi

Najtopliji mjesec 2016


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.