Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Dalmacije
  • 27.03.2017. 19:00

Legenda o snježnoj Gospi: snijeg usred ljeta?

Kad će se stvoriti hladna ciklona u suptropskom području, nije poznato, ali teoretski je moguće da se dogodi i usred ljeta. Da, moguće je, teoretski, da nam usred ljeta padne snijeg, a na to nismo naviknuli ni mi, ni naše biljke.

  • 3.171
  • 210
  • 0

Govoreći o vremenskim uvjetima tijekom 2016. godine, kao pokazateljima promjene klime i očekivanja u 2017.-toj, Mario Vučetić, dipl.ing.fiz., ispred Državnog hidrometeorološkog zavoda poručio je u okviru intervjua na ovogodišnjem Noćnjaku kako ćemo imati sve više i više problema s toplim zimama, premda prošlogodišnja zima to ne pokazuje.

Zima 2015./2016. ekstremno topla, sušno stanje odrazilo se na urod

"Kada govorimo o zimi 2015./2016., bitno je istaknuti kako je ista bila ekstremno topla, dok se količina oborina pokazala mozaičnom, što znači da je oscilirala oko prosjeka, odnosno, negdje je bilo više oborina od prosjeka, a negdje ispod, a upravo takvo sušno stanje nas je pratilo cijelu godinu te se kao takvo, manifestiralo kroz urod koji je na pojedinim mjestima bio izuzetno dobar, a na pojedinim izuzetno loš.

Biljka u vrlo kratkom periodu mora prijeći iz jedne fenofaze u drugu, manja kakvoća ploda

Problematika se, stoga, ogleda u tome, što će zbog zatopljenja biljna proizvodnja trpjeti, jer biljka nema na raspolaganju običajno dugi period postupne promjene vremena, nego mora u kratkom vremenu prijeći iz jedne fenofaze u drugu, što ide na uštrb kakvoće ploda.

2016./2017. prosječno topla, ali i sušna

Govorimo li o zimi 2016./2017., ista se pokazala prosječno toplom, ali i sušnom u cijeloj Hrvatskoj, a što najbolje pokazuje prosinac, koji je kao takav, interesantan jer je bio ekstremno sušan s izuzetno malim količinama oborinama u cijeloj Dalmaciji, a poglavito na Rabu, Malom Lošinju i Poreču gdje su zabilježene tek male, jedva primjetne količine oborina.

Globalno zatopljenje uzrokuje slabljenje barijere

Problematika se, isto tako, ogleda u tome što se globalno zatopljenje najviše osjeća na polovima što uzrokuje slabljenje barijere između hladnog polarnog zraka i toplog suptropskog. Zbog toga, su i prodori hladnog zraka sve češći i sve dublji tj. sve više idu na jug, i dakako, postaju stacioni, slabo se gibaju i pomiču prema istoku te se upravo zbog toga na jednom određenom mjestu zadržava hladni zrak, a što je najbolje pokazao i prvi mjesec.

Legenda o snježnoj Gospi

Kad hladni zrak stvori hladnu ciklonu koja donosi netipično vrijeme na području na kojem se nalazi, jednako tako i topli zrak postaje zarobljen na polu te tako dodatno zagrijava polove i nastavlja daljnje slabljenje barijere između polarnog i suptropskog zraka.

Kad će se stvoriti takva hladna ciklona u tom suptropskom području, nije poznato, ali teoretski je moguće da se dogodi i usred ljeta. Da, moguće je, teoretski, da nam usred ljeta padne snijeg, a na to nismo naviknuli ni mi, ni naše biljke. Govoreći o tome, možemo se sjetiti i legende o snježnoj Gospi, koja se ovakvim razvojem događaja vrlo lako može dogoditi ponovno.

Led se topi na polovima

Led se topi na polovima, a poglavito na sjevernom. Zagrijavanjem zrak postaje sve topliji te se problem, upravo stoga, ogleda u razlici između tropskog i suptropskog znaka koja je sve slabija. Valovi, naime, donose hladni zrak, a što se manifestira kroz dvije nepogodne stvari: zadržavaju se dulje vremena na istom području i dolazi do hladne ciklone na koju nismo naviknuli kako ni mi, tako ni naše biljke", priča Mario Vučetić.


Tagovi

Mario Vučetić Noćnjak 2017 Zadružni savez Dalmacije Vremenska prognoza


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.