Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrometeorologija
  • 10.12.2014. 15:00

Kome kiša pada, a kome sunce sije?

Što očekivati u budućnosti s obzirom na klimatske promjene?

Foto: depositphotos.com
  • 169
  • 13
  • 0

Posljednjih 10-15 godina klimatske promjene su evidentne, posebno u poljoprivredi. Utjecaj na poljoprivredne kulture ostaje ogroman, dok agrometeorološke prilike utječu na sve grane proizvodnje, posebno u svjetlu sve češćih ekstremnih uvjeta. Tako je od strane DHMZ, organizirana i agrometeorološka radionica za poljoprivrednike "Vrijeme i klima".

Potreba za boljim planiranjem sezone te stvaranja učinkovitog sustava upozorenja postoji. No postoji li način za dobivanje pouzdane prognoze na duljoj skali?

ECMWF je jedna od najjačih meteoroloških ustanova u svijetu, koja prati sezonske prognoze od 1997. godine, a promatranja bazira na globalnom modelu oceana i atmosfere, pouzdanost joj je 90 %. Što očekivati u budućnosti s obzirom na klimatske promjene?

Temperatura tla

Varijacije temperature tla od 1960. do danas znatno su se promijenile. Dok su nekada temperature naglo padale i rasle, danas promjene nisu toliko ekstremne u razlici, ali su dugoročne. Temperaturne varijacije tla u periodima duže se zadržavaju, ali nisu toliko ekstremne. Povećanje maksimalne temperature tla izraženije je od minimalne, a utjecaj zatopljenja u Slavoniji vidljiv je do 30 cm dubine, posebno u proljeće.

Važno je obratiti pažnju na promjene temperature zbog gospodarske isplativosti. Globalno 2014. godina mogla bi biti jedna od najtoplijih, možda i najtoplija godina od početka
meteoroloških motrenja.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Suša Poplava DHMZ ECMWF Temperaturne varijacije Vrijeme i klima Klimatske promjene


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com