Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Agro prognoza
  • 01.06.2021. 15:00

Klimatološko ljeto je počelo

Kosidba krmnih kultura moći će se obavljati, voćari i vinogradari nastaviti preventivna prskanja, a svi koji pate od alergija peludi trava moraju što dalje od livada, savjetuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/rudolfgeiger
  • 692
  • 97
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bila za otprilike 10 posto manja od prosjeka. Iako su dnevne temperature zraka narasle do 24℃, a tek ponegdje na krajnjem istoku do 27℃, jutra su bila hladna. Pri tlu se temperatura zraka tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Osijeku na 2℃, Gospiću 1℃, a u Varaždinu i na -1℃.

Dakle, cijeli svibanj ove godine pamtit će se kao hladniji od prosjeka. Upravo zato, posijane i posađene ne samo ratarske, nego i povrtlarske kulture vrlo sporo rastu.

Tlo je ponegdje na istoku i zapadu proteklih dana bilo vrlo vlažno, pa se plitka obrada obavljala teško. Ukupno je izmjereno na istoku i zapadu Hrvatske 14 do 43 mm oborine. No, tlo je uzduž Jadrana suho. Uostalom, pa kako i ne bi kad kiše nije bilo. Vrijedno je istaknuti kako su količine oborine u svibnju na prostoru cijele Hrvatske bile neujednačene. Primjerice, na zapadu je ukupno u svibnju palo ponegdje i za 100 posto više, a na istoku te uzduž Jadrana i do 50 posto manje oborine od prosjeka.

Kako se već nalazimo u prvim danima jednog od tri ljetna mjeseca, ističemo da je lipanj u odnosu na svibanj topliji u Osijeku za 3.3℃, Varaždinu 3.5℃, Gospiću 3.6 ℃, a u Zadru za 4.0℃. No, već u danima koji slijede jutarnje će temperature zraka konačno biti više od 10℃. Dnevne će temperature narasti na kopnu do 26℃, a uzduž Jadrana do 27℃. Dani će biti suhi i sunčani. Oborine očekujemo tek u prvim danima idućeg tjedna, a do tada će vjerujemo poljodjelci završiti planirane radove.

Mnogi nam se žale kako kosidba krmnih kultura ove godine kasni. Zbog lošeg vremena ona se nije mogla obavljati. S više sijanja Sunca u danima koji slijede konačno će se moći obavljati, a pokošeno sijeno vrlo brzo sušiti. Umjerenu vlažnost tla mnogi će iskoristiti za mehaničko uništavanje korova, te okopavanje. Voćari i vinogradari će nastaviti s preventivnim prskanjima protiv biljnih bolesti i štetnika.

I tako uživajući u klimatološkom početku ljeta, upozoravamo na vrlo visoku koncentraciju peludi trava i to na istoku i zapadu Hrvatske. Savjetujemo da svi oni koji pate od alergije na navedenu pelud ne odlaze na livade, već dane provode što dalje od njih.

Osim navedenog vrijedno je istaknuti kako će vrijednosti UV indeksa biti ne samo visoke, nego i vrlo visoke. Savjetujemo da se tijekom boravka na otvorenom zaštitimo laganom odjećom.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić Kosidba Lipanj


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas smo na krškim pašnjacima ... tisuću ličkih pramenki oko nas, ali stanu sve u kadar.