Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.04.2022. 16:30

Kiša može uzrokovati pokoricu, a je li kraj strepnji od mraza?

U danima koji dolaze očekujemo završetak cvatnje mnogih voćaka, ali i otvaranje pupova ranih sorata vinove loze, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić i otkriva kakve nas vremenske prilike čekaju.

Foto: Selma Mujić
  • 4.452
  • 221
  • 0

Dnevne su temperature zraka proteklih sedam dana u Hrvatskoj prelazile 20℃. No, jutra su ipak bila hladna. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura mjerena na 5 cm od tla spustila se u Gospiću i Varaždinu na -5℃, a u Slavonskom Brodu i na -7℃.

Šteta na voćkama i vinovoj lozi vjerujemo da ima, ali ponegdje jer se temperatura zraka mjerena na 200 cm od tla spuštala se ispod točke smrzavanja na vrlo malo lokaliteta.

Kako je akumulacija topline bila na istoku i sjeverozapadu jednaka, a u gorju, te uzduž Jadrana i veća od prosjeka, rast i razvoj poljoprivrednih kultura bio je uobičajen za ovo doba godine. Tlo je na sjeverozapadu, uzduž Jadrana i u gorju ponegdje i vrlo vlažno. No, na istoku ono je ponegdje i suho, te biljke s kratkim korijenovim sustavom na lako propusnim tlima trpe od nedostatka vode  tlu.

Vrijedno je spomenuti kako se sjetveni sloj tla ovih dana zagrijao na sjeverozapadu do 23℃, istoku 24℃, a uzduž Jadrana do 27℃. Tijekom jutra tlo se ohladilo, pa je u gorju izmjeren samo 1℃, sjeverozapadu 4℃, istoku 6℃, a uzduž Jadrana 11℃.

Pojavu kiše očekujemo već sutra i to uzduž Jadrana, te u gorju. Tijekom petka će je biti u cijeloj zemlji. Kako će subota biti djelomično sunčana, a tlo ponegdje i umjereno vlažno, savjetujemo da se nastavi sjetva povrtlarskih kultura, te još uvijek i sadnja loznih cijepova. Zbog vrlo intenzivnog rasta korova savjetujemo da se obavi plitka obrada tla ili tretiranja odgovarajućim herbicidima.

Tlo je uglavnom umjereno vlažno, ali već i dovoljno toplo za sjetvu ratarskih i većine povrtlarskih kultura.

Nakon kiše na tlu gdje su posijane ratarske i povrtlarske kulture može doći do stvaranja pokorice. Ona nastaje kad kapi udaranjem razbiju čestice tla, rasprše koloide, masu tla zamulje, a zatim se tako zamuljeno tlo osuši. Uslijed pokorice plinovi više ne mogu iz tla odlaziti u atmosferu, a i obrnuto pa u tlu dolazi do porasta koncentracije ugljičnog dioksida. Kako je ulazak kisika otežan, klijanje sjemena u takvim je uvjetima vrlo teško, nicanje neujednačeno, a sklop izniknulih biljaka je vrlo rijedak.

I zato, savjetujemo da se nastala pokorica plitkom obradom što prije razbije.

Vjerujemo kako će vrijeme u subotu, te sredinom idućeg tjedna biti povoljno i za preventivna prskanja vinove loze protiv grinja, ali ovisno o fenofazi u kojoj se ona nalazi.

Zbog boravka na otvorenom moramo spomenuti i koncentraciju peludi u zraku. Ona je na sjeverozapadu visoka od breze, a uzduž Jadrana od čempresa. Svima koji pate od alergije peludi spomenutih alergenata savjetujemo da izbjegavaju mjesta gdje se oni nalaze, te da se strpe još neko vrijeme. Pojavi peludi od navedeni alergenata u zraku uskoro dolazi kraj.

Kada vinogradi počnu cvjetati, voćari će moći odahnuti

I na kraju ne možemo, a ne spomenuti vjerojatnost za pojavu mraza tijekom ove noći i sutrašnjeg jutra. Nakon toga, pa sve do sredine idućeg tjedna mogućnost za pojavu mraza je vrlo mala. 


Tagovi

Dražen Kaučić Agro prognoza Vrijeme Kiša Pokorica Mraz


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.