Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.05.2022. 13:30

Kiša će uskoro razveseliti mnoge ratare

Očekivana kiša potaknut će nicanje posijanih ratarskih kultura, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. No, hoće li to biti dovoljno da se ostvari višegodišnji prosjek od 59 litara po četvornom metru?

Foto: Martina Popić
  • 6.305
  • 358
  • 0

Proteklih su dana dnevne temperature zraka bile nešto više od uobičajenih za prvu polovicu svibnja. Njihove su vrijednosti narasle u gorju do 23℃, sjeverozapadu 25℃, a na istoku i do 27℃. Uzduž Jadrana zbog utjecaja još uvijek hladnog mora, dnevna je temperatura narasla samo do 20℃.

Akumulacija topline bila je na istoku i sjeverozapadu veća od prosjeka i za 10 posto pa nas ne čudi što je vegetativni rast svih poljoprivrednih kultura vrlo intenzivan. No, na istoku biljke s kratkim korijenovim sustavom trpe od suše, jer je tijekom proteklih sedam dana palo ukupno samo 1 do 4 mm kiše. Najviše u gorju, tj. 30 do 48 mm. Na sjeverozapadu je tlo umjereno vlažno, jer je prije 14 dana palo 15 mm, a sad oko 10 mm kiše.

Vrijedno je istaknuti kako u Osijeku prosječno tijekom svibnja padne 59 mm. Prošle su godine ukupno izmjerene količine kiše bile manje od prosjeka samo za 3%, dok je ove godine, barem u prvoj polovici mjeseca, izmjerena količina vrlo mala. Bilo bi lijepo da kiša konačno počne padati, pa da se količina približi višegodišnjem mjesečnom prosjeku. 

Dani će do petka biti iznadprosječno topli, odnosno na kopnu i vrući s temperaturom i do 30℃. Od petka više neće biti vrući, pa će akumulacija topline biti jednaka višegodišnjem prosjeku, odnosno temperature zraka primjerene sredini svibnja.

Istaknuti treba kako već u petak sa sjeverozapada dolazi do pritjecanja vlažnog zraka, pa ponegdje može biti i pojave kiše, ali i grmljavine. Dakle, nakon iznadprosječno toplih dana, od petka će dnevne temperature zraka lagano opadati, a kiša razveseliti mnoge ratare

Očekivana kiša potaknut će nicanje posijanih ratarskih kultura, ali će tlo i dalje na istoku biti suho. Višegodišnji prosjek od 59 litara po četvornom metru teško da će se ostvariti.

Tijekom subote vjerojatnost za pojavu kiše u gorju, na sjeverozapadu, a ponegdje i na istoku raste. Već u nedjelju dani će na sjeverozapadu i istoku ponovno biti suhi i sunčani, a kiša je moguća samo uzduž Jadrana. Njezina pojava, ali na sjeverozapadu moguća je sredinom idućeg tjedna.

Vjerujemo da će dani do petka biti po volji voćara i vinogradara koji planiraju obavljati preventivnu zaštitu od biljnih bolesti i štetnika, a tu prvenstveno mislimo na jabučnog savijača, krastavost jabuka, pepelnicu na jabukama i vinovoj lozi.

Kako je rast korova u posijanim ratarskim kulturama ovih dana vrlo intenzivan, ponovno savjetujemo njihovo pravovremeno suzbijanje.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!