Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.06.2023. 11:20

Kakvo nam vrijeme donosi klimatološki početak ljeta?

Vrlo nestabilno vrijeme pravilo je probleme poljoprivrednicima.

Foto: Martina Pavlović
  • 5.223
  • 346
  • 0

I tako stigosmo u prvi ljetni mjesec. Iako će astronomski ljeto početi istom 21. dana u mjesecu, lipanj klimatološki svrstavamo u prvi od tri ljetna mjeseca. U odnosu na svibanj, topliji je u Osijeku za 3.3℃, Varaždinu 3.5℃, Gospiću 3.6 ℃, a u Zadru za 4.0℃.

Proteklih sedam dana dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 24℃, istoku i zapadu 26℃, a uzduž Jadrana i do 29℃. No, tijekom ranih jutarnjih sati zbog pritjecanja hladnog zraka sa sjevera i sjeveroistoka pri tlu se temperatura na kopnu spuštala i ispod 10℃. Oborine je bilo, pa je ukupno izmjereno na istoku 21 do 62 mm, zapadu 1 do 14 mm, gorju 1 do 19 mm, a uzduž Jadrana 1 do 22 mm oborine.

Vrlo nestabilno vrijeme pravilo je probleme voćarima i vinogradarima koji su obavljali preventivna prskanja, ali i stočarima koji su obavljali kosidbu krmnih kultura. Vrijedno je istaknuti pokoricu na tlima koja su bila pod vodom. Kukuruz i soja na njima su vrlo loše niknuli, te se sjetva morala ponoviti. 

U danima koji dolaze, oborine očekujemo početkom idućeg tjedna. U poslijepodnevnim satima ponegdje su moguća i nevremena popračena grmljavinom, ali i tučom. Jutarnja će se temperatura na istoku i zapadu spuštati na 15℃, a podneva narasti do 24℃. Vrući se dani ipak ne očekuju. Akumulacija topline bit će u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Vrijedno je istaknuti kako će stupanj opasnosti od UV zračenja biti visok, pa savjetujemo nošenje šešira, ali i korištenje kreme s visokom zaštitom od mogućih opeklina.

Voćari i vinogradari moraju prije najavljenih oborina obaviti planirana prskanja. Kako su sorte vinove loze ranijih epoha dozrijevanja u fazi početka cvatnje, preventivna zaštita protiv pepelnice i plamenjače mora se obavljati korištenjem sistemićnih fungicida. Savjetujemo da se kosidba krmnih kultura obavi što prije, kako bi se sušenje završilo prije ponedjeljka. Ne zaboravimo da će i rast korova ovih dana biti vrlo intenzivan, pa njihovo suzbijanje mora biti pravovremeno.  

Uživajući u klimatološkom početku ljeta, moramo upozoriti kako će na istoku i zapadu Hrvatske koncentracija peludi trava biti visoka. I zato savjetujemo da svi oni koji pate od alergije na navedenu pelud ne odlaze na livade, već dane provode što dalje od njih.


Tagovi

Agro prognoza Vremenske prilike Moguće nevrijeme Tuča Dražen Kaučić Klimatološki početak ljeta


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]