Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 07.04.2021. 15:00

Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada

Zbog izmjerenih minusa mnogi će voćnjaci i ove godine ostati bez roda, kaže i naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kakvo nas vrijeme čeka u idućim danima i dokad prijeti mraz?

Foto: Vedran Stapić
  • 4.389
  • 789
  • 0

Proteklih je dana bilo vrlo hladno, a upravo toga su se pribojavali voćari i vinogradari. Na 5 cm od tla izmjereno je u Šibeniku, Splitu, Hvaru i Božavi -1℃, Zadru -4℃, Osijeku -6℃, Slavonskom Brodu, Križevcima, ali i u Poreču -7℃, Varaždinu i Zagrebu -10℃, Pazinu -12℃, Ogulinu -14℃, a u Gospiću -17℃.

Dakle, šteta sigurno ima na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom. Ima ih i na vinovoj lozi gdje su pupovi nabubrili ili su u fenofazi pojave takozvanih "mišjih ušiju". Na 200 cm od tla bilo je toplije za 3℃ do 5℃, što znači da su i na spomenutoj visini temperature na kopnu bile ispod točke smrzavanja. Šteta će sigurno biti na voćkama.

Vlažnost tla je umjerena. Ukupno je proteklih dana izmjereno na istoku 12 do 25 mm, zapadu 11 do 40 mm, uzduž Jadrana 12 do 35 mm, a u gorju 36 do 45 mm oborine. Najavljena pojava snijega mnoge je iznenadila, jer je padao ne samo na kopnu, nego i uz Jadran. Danas ujutro njegova visina je u Šibeniku 1 cm, Karlovcu 17, Delnicama 20, a na Plitvičkim jezerima 31 cm.  

U danima koji dolaze više neće biti tako hladno kao proteklih dana. Temperature će polako rasti. No, do petka još uvijek na kopnu očekujemo pojavu mraza. U subotu će dnevne vrijednosti temperatura narasti na kopnu i uzduž Jadrana do 17℃, a u nedjelju i do 19℃.

Savjetujemo da suhe i sunčane dane iskoristite za pripremu tla pred sjetvu. Vinovu lozu, ali i voćke sad nakon pojave mraza svakako bi trebalo poprskati nekim od biostimulatora rasta. Kako će rast korova poslije oborina biti vrlo intenzivan, savjetujemo da se obavi plitka obrada ili prskanje jednim od dozvoljenih herbicida. Međutim, zapuštenih vinograda i voćnjaka sve je više, a upravo su oni izvor širenja biljnih bolesti i štetnika. I zato, prisilite vlasnike da ih što prije iskrče.  

Oborine u cijeloj Hrvatskoj očekujemo u nedjelju. Savjetujemo da već sutra, u petak pa i u subotu obavite sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura. Za sadnju loznih cjepova i mladih voćaka još uvijek nije kasno. Naprotiv, u dovoljno vlažnom i toplom tlu oni će vrlo brzo ukorijeniti.

Stara pučka izreka kaže: "Kad u travnju kiša pada, tko se dobru da ne nada". Dakle, kiši početkom ovog tjedna, ali i ovu nedjelju pa i cijeli mjesec treba se itekako veseliti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]