Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.10.2018. 15:00

Jutra u magli, no i dalje bez kiše

I ovaj tjedan pročitajte savjete poznatog meteorologa mr.sc. Dražena Kaučića!

Foto: Pixabay/hansbenn
  • 756
  • 48
  • 0

Od utorka do petka proteklog tjedna maksimalna temperatura zraka narasla je u gorju do 21ᵒ C, na zapadu Hrvatske 23ᵒ C, Istri 24ᵒ C, istoku Hrvatske 26ᵒ C, a u Dalmaciji i do 27ᵒC.  Kako su dani bili suhi i sunčani, poljodjelski su se radovi mogli obavljati.

Jutra su bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Pazinu i Osijeku na -1ᵒ C, Pargu kod Čabra -2ᵒ C,  a  u Varaždinu na -3ᵒ C. I zato je plastenike trebalo noću zatvarati, a neubrano povrće sigurno je stradalo.

Poneki su se poljodjelci oborinama od petka do ponedjeljka razveselili, jer je tlo na lako propusnim tlima bilo suho. Ukupno je izmjereno na istoku 1 mm do 15 mm, zapadu 1 mm do 27 mm, u gorju 5 mm do 46 mm, Istri 27 mm do 127 mm, a u Dalmaciji 3 do 106 mm. Zbog bujica mnoge su podrumske prostorije na Hvaru i Dubrovniku bile poplavljene, a došlo je i do erozije tla,

U danima koji dolaze, tj. od sutra do nedjelje planirani radovi na oranicama, voćnjacima i maslinicima moći će se nesmetano obavljati. Tijekom jutra magla nas neće iznenaditi. Njenim dizanjem dani će biti sunčani, ali i iznadprosječno topli. Maksimalna temperatura zraka narast će u gorju do 19ᵒC, zapadu Hrvatske 22ᵒ C, istoku 23ᵒ C, Istri 25ᵒ C, a u Dalmaciji i do 26ᵒ C.

Vjerujemo kako se tijekom ranih jutarnjih sati minimalna temperatura zraka neće spuštati ispod točke smrzavanja, odnosno pojavu mraza ne očekujemo. Uzgajivaći cvijeća na otvorenom ne moraju se bojati da bi cvijeće tijekom jutarnjih sati moglo stradati. Naime, minimalna će se temperatura zraka spustiti u Istri i Dalmaciji na 12ᵒ C, istoku Hrvatske 8ᵒ C, a na zapadu te u gorju na 7ᵒ C.

Krajem tjedna tlo će ponegdje ponovno na istoku, ali i na zapadu Hrvatske biti vrlo suho. Priprema tla za jesensku sjetvu obavljat će se teško. No zato će traktori i kombajni moći nesmetano ulaziti na oranice. Vlažnost zrna neubranog kukuruza bit će povoljna za kombajniranje.

Vrijedno je istaknuti kako će i maslinari u Istri, te uzgajivaći agruma na jugu Dalmacije berbu obavljati po suhom i sunčanom vremenu. Vinogradarima savjetujemo da obiđu svoje nasade, te da se već polako pripremaju na zaštitu svojih nasada od divljači. Zaštita od glodavaca na pojima te miševa u skladištima još uvijek može malo pričekati, jer hrane u prirodi ima dovoljno te oni ne ulaze u zatvorene prostore. Ne zaboravimo tijekom sunčanih dana očistiti poljoprivredne strojeve i alat, a kako bi se suh spremio na zato predviđeno mjesto.  

Ljubiteljima kestena savjetujemo da suhe i sunčane dane iskoriste za odlazak u šume. Dugotrajno zadržavanje magle tijekom jutra neće biti po volji ribolovaca. Vjerujemo kako i lovci već željno očekuju prve lovove na fazane.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]