Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.09.2021. 15:00

Jesen počela i astronomski, a kakvo nam vrijeme donosi?

Kiša u danima vikenda dobro je došla za pripremu tla pred jesensku sjetvu, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. No, što nas čeka u idućim danima?

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.082
  • 43
  • 0

Da, danas će u 22:09 sati i astronomski početi jesen. Današnji dan nazivamo jesenski ekvinocij, a vrijedno je istaknuti kako je to u francuskom republikanskom kalendaru bio prvi dan u godini. Zrake Sunca padat će okomito na Zemljin ekvator, pa će Sunce u prividnom godišnjem gibanju sa sjeverne nebeske polutke prelaziti na južnu. Trajanje noći i dana bit će jednako dugo.

I sad jedna zanimljivost, a to je da je danas ujutro, dakle još uvijek tijekom astronomskog trajanja ljeta, u Gospiću bilo pojave mraza. Na klimatološkoj postaji u Varaždinu izmjereno je 4° C, a u Slavonskom Brodu samo 2° C. No, proteklih je dana ipak bilo vruće, pa je tako izmjereno na Hvaru 30° C, Ogulinu 31° C,  Osijeku 32° C, a u Sisku i 34° C. I upravo zato, to je jedan u nizu faktora koji je utjecao na brže nakupljanje šećera u bobicama vinove loze, ali i otpuštanju vlage zrna kukuruza.

Veseli nas da je nakon 18 dana ovog mjeseca konačno u Hrvatskoj padala kiša. Ukupno je od petka do ponedjeljka izmjereno na istoku 10 do 21 mm, zapadu 26 do 37 mm, gorju 53 do 105 m, a uzduž Jadrana 1 do 73 mm kiše. Za mnoge kulture s kratkim korijenovim sustavom kiša je došla prekasno. No, oranični sloj tla ipak je dovoljno vlažan da se može obavljati priprema za jesensku sjetvu.

U danima koji dolaze kišu na cijelom prostoru Hrvatske ne očekujemo. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti uzduž Jadrana na 14° C, istoku i zapadu 7° C a u gorju na 3° C. Očekujemo kako će u nedjelju biti vruće. Tijekom podneva temperatura će spomenutog dana narasti u gorju do 27° C, a istoku i zapadu ponegdje i do 30° C. Akumulacija topline bit će veća od višegodišnjeg prosjeka. Vinogradarima će vrlo topli dani biti i dalje po volji, jer će iz dana u dan šećera u grožđu biti sve više.

Ništa manje neće biti zadovoljni ratari. Kukuruz će fazu tehnološke zriobe uskoro privesti kraju, pa kombajniranje ranih FAO grupa hibrida može početi. Naime, jedna od definicija prof. Gotlina s Agronomskog fakulteta u Zagrebu je da s prvim mrazom prestaje zrioba kukuruza. I pojava crnog sloja je indikator potpune zrelosti kukuruza.

I tako će se ovih dana po suhome vremenu moći obavljati svi planirani poljodjelski radovi. Ovogodišnjim urodom nisu nimalo zadovoljni voćari, ali i vinogradari. U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske zbog onog mraza kad su voćke bile u punoj cvatnji, a pupovi vinove loze nabubrili, urod je prepolovljen. Nažalost, ima voćnjaka gdje su stabla ostala i bez ijednog ploda. Gledajući te voćnjake ne može, a da vam suza ne krene niz obraz.

Ima li uopće smisla baviti se voćarstvom kad jedne godine "udari" tuča, a druge "opali" mraz? Pitanje je koje si mnogi ovih dana postavljaju. Zima je vrijeme mirovanja, ali i vrijeme kad će se donijeti odgovori na postavljeno pitanje.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.