Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.09.2021. 09:00

Je li joj vrijeme? Ovaj mjesec još nije pala ni kap kiše

S planiranim radovima za ovaj tjedan treba malo požuriti, savjetuje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.516
  • 202
  • 0

Ovog mjeseca još nije pala ni kap kiše. Tlo je vrlo suho. Priprema za jesensku sjetvu ne može se obavljati. Povrtlarske kulture uzduž Jadrana, a posađene nakon kiše krajem kolovoza traže vodu koje nema, pa se bojimo da će uskoro uvenuti.

Vrijedno je istaknuti kako je akumulacija topline proteklih sedam dana u cijeloj Hrvatskoj bila jednaka višegodišnjem prosjeku. Međutim, vrući dani s temperaturama i do 30° C ubrzali su zriobu grožđa, ali i ostalog voća. No, jutra su ipak bila svježa, jer se temperatura pri tlu tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Slavonskom Brodu na 4° C, Gospiću 3° C, a u  Varaždinu na 2° C.

Do petka će i dalje biti suho, ali i vruće. Dnevne će temperature zraka na zapadu i istoku narasti ponegdje i do 32° C. Već će u petak prvo na zapadu, a zatim se polako proširiti i na ostali dio Hrvatske vlažan i osjetno hladniji zrak. Kiša će konačno prekinuti jedno dugo razdoblje suše ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu. Berba jabuka i grožđa bit će prekinuta.

Dnevna će temperatura narasti na istoku i zapadu samo do 18° C. Tijekom noći i ranih jutarnjih sati očekujemo da će se temperatura spuštati ispod 10° C. Prestanak padanja kiše očekujemo tek u ponedjeljak.

Dakle, s planiranim radovima za ovaj tjedan treba malo požuriti i nikako ih ne ostavljati da se obave u danima vikenda. Mnogi prognozom vremena možda i neće biti zadovoljni, jer bi voljeli berbu obavljati u subotu i nedjelju kad mnogi od nas ne rade.

Nažalost, naše su želje jedno, a stvarnost sasvim drugačija. Uostalom, teško je svima ugoditi. Koliko se god najavljenoj kiši ne veselili, ona će ipak izmamiti osmjeh na lice ratara koji jedva čekaju da tlo polako pripremaju za jesensku sjetvu. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Mr.sc. Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]