Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.07.2019. 12:00

"Jakov kuri, Ana žari", ali dolaze dani s čestim olujnim nevremenom

Nakon toplinskog vala na prostoru cijele Hrvatske dolaze nam dani s lokalnom pljuskovima i olujnim nevremenom. I zato vam savjetujemo da preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika, ali i kosidbu krmnih kultura, te zaoravanje strništa obavite što prije.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 9.049
  • 597
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 32℃, na istoku i zapadu Hrvatske 33℃, a uzduž Jadrana i do 37℃ (Šibenik). Oborine uzduž Jadrana nije bilo, na istoku zapadu oborine je bilo tek ponegdje, a u gorju vrlo malo. I zato je tlo bilo vrlo suho, te su se kulture s kratkim korijenovim sustavom morale navodnjavati.

Idućih će dana na kopnu akumulacija topline biti veća od prosjeka i za 50%. Najtoplije će biti u četvrtak i petak kad će dnevna temperatura zraka narasti i do 33℃. Noći neće biti tople. Jutarnja temperatura zraka spustit će se  na 18℃.  Nažalost, već od petka svakog dana raste vjerojatnost za pljuskove, grmljavinu i olujna nevremena. Uzduž Jadrana dnevna će temperatura zraka idućih dana narasti i koji stupanj iznad 33℃. No, noći će biti tople. Jutarnja temperatura zraka spustit će se na 25℃. Od subote raste vjerojatnost za lokalne pljuskove i nevremena. Akumulacija topline biti će u okvirima višegodišnjeg prosjeka.

Dakle, nakon toplinskog vala na prostoru cijele Hrvatske dolaze nam dani s lokalnom pljuskovima i olujnim nevremenom. I zato vam savjetujemo da preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika, ali i kosidbu krmnih kultura, te zaoravanje strništa obavite što prije. Kako će i UV indeks biti visok, radove na otvorenom trebalo bi obavljati samo tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati. No, naše tijelo trebalo bi zaštiti  laganom odjećom.

Žetva pšenice uglavnom je pri kraju. Ove se godine dogodilo nešto pomalo neuobičajeno, a to je da se istovremeno obavljala žetva ječma i pšenice.  Nažalost, mitotoksini i smanjenje hektolitara ove su godine ponegdje utjecali na kvalitetu i ukupni prinos pšenice.   

Pučka nam izreka kaže: "Jakov (25. VII.) kuri, Ana (26. VII.) žari". I stvarno, u četvrtak i petak tako će i biti. Prisjetimo se kako je Sv. Jakov, zaštitnik Španjolske. Njegove relikvije čuvaju se u španjolskom gradu Santiagu de Compostela, koji se smatra trećim najsvetijim gradom Rimokatoličke crkve, poslije Jeruzalema i Rima. Tradicionalno hodočašće na Jakovljev grob naziva se "Put Svetog Jakova“. Da, taj hodočasnički put dug je oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske. Cijeli put se prelazi u prosjeku za 30 dana što daje dnevni prosjek od nekih 26 km po danu. Mnogi koji su prošli ovaj put govore kako će ga uskoro ponoviti, jer je neopisivo lijep.


Tagovi

Agro prognoza Toplinski val Pljuskovi Grmljavina Olujno nevrijeme Preventivno prskanje Kosidba Zaoravanje


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.