Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.12.2018. 18:00

Izreka kaže: Sveta Luce, ukaži mi sunce, no sijanja sunca neće biti

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam agro prognozu, ali i savjete za sve poljoprivrednike!

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 1.211
  • 62
  • 0

"Sveta Luce, ukaži mi Sunce", govori nam stara pučka izreka na blagdan sv. Lucije zaštitnice očiju i vida, a to je u četvrtak. Na žalost, sijanja Sunca neće biti. Ne zaboravimo spomenutog dana u zdjelice gdje je natopljena vata ili papir posijati pšenicu, jer će nam ona kad nikne tijekom blagdana, kao simbol života biti neizostavan ukras našeg doma.

Proteklih su dana jutra itekako bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u unutrašnjosti Dalmacije na -5℃ (Knin),  Istri  -6℃ (Pazin), na zapadu Hrvatske (Varaždin) i u gorju (Gospić i Ogulin) na -8℃, a na istoku (Sl. Brod) i na -10℃.  I zato su ponegdje nezaštićene povrtlarske kulture u Istri i Dalmaciji sigurno stradale.    

Vlažnost tla uglavnom je umjerena. Oborine je bilo najmanje na istoku i zapadu Hrvatske (6 do 23 mm), a najviše u gorju (4 do 68 mm). Duboko izorano tlo na 2 cm dubine smrzavalo se tijekom ranih jutarnjih sati, a to znači da su ratari ne samo time, nego i vlažnošću tla, zadovoljni jer ozime ratarske kulture za sada na većini posijanih površina ne trpe od viška ili manjka vode u tlu.

U danima koji dolaze oborine u nizinama na istoku i zapadu Hrvatske može biti u četvrtak. Kako će količine oborine biti vrlo male, stanje vlažnosti tla neće se promijeniti. No, u gorju može biti i pojave snijega. Najtoplije će biti sutra kad će tijekom dana temperatura zraka narasti na kopnu do 7℃, a uzduž Jadrana i do 12℃. Nakon toga slijedi postepeni pad temperature zraka.

Tijekom subote i nedjelje jutarnja temperatura zraka spustit će se u istočnim i zapadnim krajevima Hrvatske na -4℃, a u gorju i na -6℃. Ne zaboravimo kako pri tlu može biti hladnije i za 3℃ pa i 4℃. I zato, povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom moraju biti prekrivene folijom. Dnevna temperatura zraka narasti će na kopnu samo do 3℃, a uz Jadran do još uvijek ugodnih 12 ℃.  Upozoravamo na ponegdje obilne oborine tijekom vikenda, ali samo uz Jadran. To je i razlog da se odvodni kanali na vrijeme očiste.

Najavljeno zahladnjenje upozorenje je da se prozori na podrumskim prostorijama zatvaraju, a osjetljive biljke na niske temperature zraka prekriju ili sklone na toplija mjesta. Razmislimo i o potrebi pretakanja vina tijekom vikenda kad će prije podne biti vrlo hladno.   


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.