• Agro prognoza
  • 02.08.2018. 18:00

Ipak će biti pravog ljeta? Zasjenjivanjem biljaka spriječite ožegotine od sunca

Kakvo nas vrijeme očekuje od 3. do 5. kolovoza?

Foto: Pixabay/moshehar
  • 237
  • 13
  • 0

Prema agrometeorološkoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u razdoblju od 3. do 5. kolovoza, na kopnu i u gorju očekuje se promjenljivo oblačno, uglavnom suho te vruće vrijeme uz malu mogućnost za nevrijeme. Maksimalna vrijednost temperature zraka na kopnu očekuje se većinom od 28°C do 33°C, u gorju uglavnom od 25°C do 30°C. Minimalna temperatura zraka na kopnu očekuje se od 18°C do 23°C, u gorju od 15°C do 20°C. Na Jadranu se očekuje većinom suho i vruće vrijeme.

Postoji mala mogućnost za nevrijeme, posebice na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre. Maksimalne vrijednosti temperature zraka na Jadranu od 29°C do 34°C. Minimalne vrijednosti od 21°C do 26°C, a u kontinentalnom zaleđu od 18°C do 23°C. Temperaturne sume posvuda iznad prosjeka za ovo razdoblje. Preporučuje se adekvatna zaštita ljudi, životinja i biljaka. Za sprečavanje ožegotina od sunca preporučuje se i zasjenjivanje osjetljivih biljaka. Biljkama s plitkim korjenovim sustavom potrebno je osigurati dovoljne količine vode.


Izvori

Državni hidrometeorološki zavod


Tagovi

Vrijeme DHMZ Agro prognoza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).