Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.03.2019. 15:00

I službeno stiže proljeće! Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan?

Sutra u 22.58 sati počinje proljeće. A kakvo nam vrijeme donosi prvi proljetni tjedan, zna poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 2.578
  • 192
  • 2

Razdoblje suhog tla na zapadu Hrvatske, Istri te u Dalmaciji je prekinuto. No, na istoku ono i dalje traje. Proteklih je dana pod utjecajem plitke ciklone uz pritjecanje hladnog zraka sa sjeveroistoka došlo do zahladnjenja te padanja snijega u gorju, a kiše u nizinama. Visina snijega danas u 7.00 sati bila je u Otočcu 5 cm, Gospiću 18 cm, Delnicama 19 cm, a na Plitvičkim jezerima i 24 cm.  Od jučer ujutro do danas u 7.00 sati ukupno je izmjereno na zapadu Hrvatske oko 20 mm oborine, uzduž Jadrana ponegdje i više od 30 mm, u gorju više i od 50 mm, a u Istri oko 10 mm.

Žalosno je da je na istoku Hrvatske palo tek ponegdje najviše 1 mm oborine. I zato, marljivi ratari s tugom na licu promatraju kako je stanje njihovih usjeva zbog nedostatka vode u tlu iz dana u dan sve lošije.  

Proteklih je dana tijekom jutra bilo i vrlo hladno. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Šibeniku na -3℃, Pazinu -6℃, a u Osijeku i Zagrebu na -7℃. I zato, povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom, a koje nisu bile zaštićene, vrlo je vjerojatno da su stradale. Šteta na voćkama i vinovoj lozi nema, jer pupovi još uvijek nisu nabubrili. Dobro je da je ovih dana zahladilo, jer će se kretanje vegetacije ipak donekle usporiti.

Ne zaboravimo, sutra (20. ožujka) u 22:58 počinje proljeće. Astronomski početak proljeća vezan je na proljetni ekvinocij kad će dani biti duži od noći. Na prvi dan proljeća bit će djelomice sunčano s dnevnom temperaturom na kopnu od 12℃, a na moru 15℃. Dnevna će temperatura zraka sve do kraja tjedna biti u porastu. U petak će ona narasti na kopnu do 17 ℃, a uz Jadran do 18 ℃. U četvrtak i petak tijekom ranih jutarnjih sati očekujemo pojavu mraza, a to znači da staklenike i plastenike noću treba zatvarati, a biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja prekriti akril folijom.

Dani vikenda bit će topliji za 1 do 2℃, te će dnevna temperatura zraka narasti na kopnu i uz Jadran do 19℃. Pojave slabog mraza još uvijek ponegdje može biti i u subotu u jutro.

Oborine do kraja tjedna ne očekujemo. Kako je tlo na zapadu Hrvatske, Istri i u Dalmaciji umjereno vlažno, savjetujemo da se na otvorenom sije rotkvica, blitva i špinat, a sadi zelje i kelj. Umjerenu vlažnost tla treba što prije iskoristiti i za pripremu tla za sjetvu crvene djeteline i lucerne. Kako je rast ruža ovih dana vrlo intenzivan, povećana vlažnost zraka uzrokom je na njima pojave lisnih šiju, ali i pepelnice. I zato redovito kontrolirajte njihovo zdravstveno stanje te ih po potrebi tretirajte odgovarajućim insekticidom ili fungicidom.    


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.