Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 25.10.2023. 14:15

I dalje će biti iznadprosječno toplo, ali i vlažno

Nakon prolaska frontalnog poremećaja, nad našim se krajevima zadržava vlažan zrak.

Foto: Karolina Rastija
  • 2.012
  • 146
  • 1

Ruže ne prestaju cvasti. Uostalom pa kako i neće kad je tijekom proteklih dana bilo znatnije toplije od prosjeka za ovo doba godine. Dnevna je temperatura zraka narasla na istoku, u gorju i uzduž Jadrana do 28°C, a na sjeverozapadu zemlje i do 29°C. Veselimo se da jutra ipak nisu bila hladna, jer se temperatura pri tlu, a tijekom ranih jutarnjih sati spustila u gorju na 6°C, istoku 4°C, a na sjeverozapadu na 1°C.

Nadamo se kako je cvijeće uzgajano za Dan mrtvih bilo pokriveno ili sklonjeno na toplija mjesta, te nije stradalo.

Konačno smo dočekali da je ukupno izmjerena količina kiše proteklih sedam dana dovoljna da tlo bude umjereno, a ponegdje i vrlo vlažno. Ukupno je izmjereno na istoku 15 do 45 mm, sjeverozapadu 8 do 25 mm, u gorju 9 do 231 mm, a uzduž Jadrana 9 do 86 mm kiše. Duboka obrada tla, ali i sjetva ponegdje se obavljala teško.

Vrijedno je istaknuti kako je temperatura sjetvenog sloja tla proteklih dana narasla na istoku i sjeverozapadu zemlje do 14°C, što znači da neke povrtlarske, ali i ozime kulture uz dovoljno toplo, a sad i vlažno tlo imaju sve preduvjete potrebne za njihovo dobro klijanje, nicanje, rast i daljnji razvoj. Iznadprosječno toplo vrijeme sa pojavom čestih, a ponegdje i obilnih količina kiše, za sada je po volji ratara. 

Nakon prolaska frontalnog poremećaja, nad našim se krajevima zadržava vlažan zrak. I upravo zato, kiše će već u četvrtak biti u gorju i uz Jadran. Tijekom petka kiše će biti u cijeloj zemlji, a vjerojatno će najobilnija biti na sjeverozapadu. Očekujemo kako će sve do kraja idućeg tjedna ukupno pasti na istoku oko 20 mm, sjeverozapadu 40 mm, uzduž Jadrana 70, a u gorju i više od 100 mm kiše.

I dalje će temperature zraka biti znatno veće od prosjeka, te će svakog dana ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku, te i na sjeverozapadu biti više od 20°C. Pojava mraza se ne očekuje.    

Zbog najavljenih ukupnih količina kiše tlo će u ravnicama, depresijama, ali i teško propusnim tlima biti vrlo vlažno. Duboka obrada tla obavljat će se teško. No, zbog toga se ne smijemo ljutiti. Vode u dubljim slojevima tla još uvijek nema dovoljno.

Suhe dane tijekom ovog vikenda svakako treba iskoristiti i za odlazak u šume gdje nas čeka obilje gljiva i kestena. 


Tagovi

Agro prognoza Izandprosječno tlo Kiša Oborine Vremenske prilike Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.