Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.02.2023. 13:30

Hladnim valovima uskoro dolazi kraj

Kakvo nas vrijeme čeka i koje kulture su najugroženije zbog hladnog vala, donosi agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 2.498
  • 146
  • 0

Pod utjecajem prostrane anticiklone, proteklih je dana bilo izuzetno hladno i uzduž Jadrana, pa se i more u Šibeniku zaledilo. Pri tlu se temperatura spustila u Zadru na -7℃, Rijeci i Poreču -10℃, a u unutrašnjosti Istre, tj. u Pazinu i na -13℃.

Šteta će sigurno biti na agrumima, a pogotovo na povrću koje se uzgaja na otvorenom, a nije bilo prekriveno folijom. Na istoku zemlje jutarnja se temperatura zraka pri tlu spustila na -10℃ (Beli Manastir), sjeverozapadu -11℃ (Križevci), a u gorju i na -16℃ (Zavižan). Šteta na ozimim kulturama ne bi smjelo biti, jer one podnose znatno niže temperature od naprijed navedenih. Vlažnost tla je umjerena, pa ozime kulture ne trpe od viška, ali ne i od manjka vode u tlu.

Oborine je bilo, ali vrlo malo. Na istoku je ukupno izmjereno 1 do 2 mm, a na sjeverozapadu 1 do 6 mm oborine. U gorju, te uzduž Jadrana oborine je bio tek ponegdje i to uglavnom samo u tragovima. Snijega na tlu danas ima samo u gorju.

Do subote će jutra još uvijek biti hladna ne samo na kopnu, nego i na moru. Temperatura će se spustiti u gorju na -10℃, istoku i sjeverozapadu -7℃, a uzduž Jadrana i na -1℃. Upozoravamo da je vjerojatnost stradanja povrtlarskih kultura uzgajanih na otvorenom u priobalju vrlo velika. Vjerojatno će, kako smo i naveli, stradati i agrumi. Moramo istaknuti kako hladnim valovima ovog vikenda polako ipak dolazi kraj, jer će dnevna temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu do 6℃.

Dnevne će temperature polako iz dana u dan rasti. Sredinom idućeg tjedna očekujemo da će temperature zraka tijekom podneva narasti na kopnu do ugodnih 10℃, a uzduž Jadrana i do 14℃. Obilje sati sijanja Sunca krajem ovog i početkom idućeg tjedna razveselit će mnoge voćare i vinogradare koji će obavljati rezidbu. Bit će u cijeloj zemlji suho, ali moguća pojava snijega samo na istoku zemlje u nedjelju neka nas ne iznenadi. Ako do ove pojave uistinu dođe, ona će trajati kratko. Na tlu se sigurno neće zadržati.

Dakle, nakon jednog niza pojave hladnih valova u cijeloj zemlji, od nedjelje će biti sve toplije, pa će i marljivi voćari uživati u sijanja Sunca. Umjerenu vlažnost tla treba iskoristiti za kopanje jama namijenjenih sadnji mladih voćaka i loznih cijepova.

Vjerujemo kako će sunčani dani biti idealni i za krčenje zapuštenih voćnjaka i vinograda, ali i oranica. Nakon olujnog vjetra proteklih dana, savjetujemo da se pregledaju krovišta naših kuća i gospodarskih zgrada, te eventualno pokoji pomaknuti crijep stavi na svoje mjesto.


Tagovi

Agro prognoza Hladni valovi Oborine Snijeg Sunce Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]