Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.02.2023. 16:30

Hladni val prošao, ali jutarnjeg mraza i dalje će biti

Prihrana ozimih kultura, priprema za sadnju jarih kultura, te rezidba u danima koji dolaze moći će se obavljati, napominje agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 2.097
  • 124
  • 0

Krajem proteklog tjedna bilo je vrlo hladno. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka pri tlu se spustila u Šibeniku na -4℃, na Silbi, ali i u Zadru na -5℃, Belom Manastiru, Križevcima i Krapini -12℃, a u Pazinu, te u Gospiću na -14℃.

Žao nam je ako su stradali pupovi agruma, možda će biti šteta i na maslinama, a pogotovo i na povrću uzgajanom na otvorenom koje nije bilo prekriveno folijom. No, prvih dana ovog tjedna bilo je toplije od prosjeka za ovo doba godine, jer je dnevna temperatura narasla na istoku i sjeverozapadu do 12℃, a uzduž Jadrana do 18℃

Pod utjecajem prostrane anticiklone i u danima koji dolaze bit će toplije od prosjeka za ovo doba godine. Temperature će tijekom podneva narasti na istoku i sjeverozapadu zemlje do 15℃. Ranih jutarnjih sati ovog će tjedna ipak biti pojave mraza. Temperatura će se spustiti na -3℃ u Osijeku i Zagrebu, a na -5℃ u Gospiću.

U prvoj polovici tjedna koji je pred nama jutra će i dalje biti hladna s temperaturama na istoku i sjeverozapadu oko -4℃. Veseli nas da će se dnevne vrijednosti temperatura zraka kretati oko 9℃ na istoku i sjeverozapadu, a oko 13℃ uzduž Jadrana.

Vrijedno je istaknuti kako pojavu oborine ne očekujemo sve do kraja idućeg tjedna, pa će vlažnost tla biti umjerena. Umjerenu vlažnost iskoristit će ratari ne samo za obavljanje prihrane ozimih kultura, nego i za pripremu tla za sjetvu svojih jarih kultura.

Izlazak Sunca sve je raniji, a zalazak kasniji. U nedjelju će sunce u Osijeku izlaziti u 6 sati i 40 minuta, a zalaziti u 17 sati i 17 minuta. Dan će tako trajati 10 sati i 36 minuta, pa će svatko tko ima potrebu nešto ovih dana raditi na otvorenom, imati dovoljno vremena da radove privede kraju. Prihrana ozimih kultura, priprema za sadnju jarih kultura, te rezidba u danima koji dolaze moći će se obavljati. Kako će tijekom jutra ipak biti hladno, a podneva ugodno toplo moramo se slojevito oblačiti.

Suhe i sunčane dane treba iskoristiti i za preventivna prskanja voćaka i vinove loze u fazi mirovanja. Upravo je sada vrijeme kad moramo odrediti mjesto sadnje voćaka unutar okućnica. Loše odabrano mjesto kasnije itekako utječe na buduću rodnost.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Jutarnji mraz Toplije od prosjeka Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić