Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protugradna zaštita
  • 20.06.2017. 12:00

Granice i neznanje pogubni za protugradnu zaštitu

Tihomir Dejanović smatra da nisu dobronamjerne procjene pojedinih stručnjaka da zaštita od tuče ispaljivanjanjem protugradnih raketa nije djelotvorna, te da je skupa i neracionalna.

Foto: Boško Grgić
  • 5.453
  • 289
  • 0

Magistar Tihomir Dejanović, stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u protugradnoj zaštiti iz BiH, kaže da među meteorolozima koji su završili studij fizike atmosfere postoje razlike u znanju i razumijevanju procesa u atmosferi. Samo najbolji mogu raditi u modifikaciji vremena, odnosno stimulaciji padalina i zaštiti od tuče.

Posljednjih dana u javnost se plasiraju procjene meteorologa i drugih odgovornih stručnjaka iz Federacije BiH o tome kako protugradna zaštita ispaljivanjem raketa u gradonosne oblake nije djelotvorna te da je skupa i nepouzdana.

"Čim sam pročitao navodno stručno mišljenje da razbijanje oblaka nije djelotvorno, znam odakle puše vjetar. To je laička terminologija. A stručna je da mi putem ispaljene rakete unosimo srebrni jod u oblake i ubrzavamo njihovu disipaciju putem padalina, kiše ili sitne tuče. Radi se o opravdanoj metodi koja se koristi svugdje u svijetu i za modifikaciju vremena, odnosno za pojačavanje kiše i za suzbijanje tuče", kaže Dejanović.

Meteorologija ne smije poznavati granice

Prema njegovim riječima smiješne su, ali vrlo opasne i tendenciozne izrečene špekulacije u medijima da akteri protugradne zaštite promatraju oblake kroz prizmu međuentitetske granice. Ova djelatnost, koja je započela prije 46 godina u gradiškom dijelu Lijevče polja i Potkozarja spasila je nebrojeno puta višemilijunsku vrijednost voćnjaka, ratarskih i povrtlarskih usjeva, ali i infrastrukturu, kuće, automobile i druga materijalna dobra. Za gotovo pola stoljeća djelatnosti sustav se proširio na područje od 24 općine u Republici Srpskoj, Brčko Distrikt i dvije općine u Federaciji BiH. Područje od Une do Drine štiti se mrežom od 220 lansirnih rampi.

"Bavimo se preozbiljnom i stručnom djelatnošću da bismo se razbacivali neozbiljnim i paušalnim ocjenama kako navodno oblake dijelimo po državama. Mi na oblake i nepogode moramo djelovati što prije. Voljeli bismo kad bismo mogli djelovati još dok su oblaci u sujednoj Hrvatskoj ili Srbiji, prije nego što su naišli nad BiH. Mi djelujemo i iznad Federacije BiH i to nije za nas nikakav problem.

Pružili smo ruku odgovornim ljudima u drugom entitetu na koju se mogu osloniti. Jednostavnije je proširiti postojeći sustav nego formirati novu protugradnu zaštitu. To je previše skup posao, a mi već imamo suvremene radare kojima pokrivamo ne samo BiH, već i Srbiju, Hrvatsku te veći dio Albanije i Slovenije", ističe Dejanović.

Dejanović kao najbolji primjer opravdanosti protugradne zaštite ispaljivanjem raketa u oblake navodi slučaj iz 2014. godine, kada je ogroman gradonosni oblak formiran u Prekounju u Hrvatskoj odmah po ulazu u BiH pravio pustoš. Na oblak se nije smjelo djelovati.

"Da smo djelovali raketama po oblaku, bila bi izbjegnuta šteta, koja je procijenjena na 12 milijuna konvertibilnih maraka", izričit je Dejanović.

Protugradna zaštita nije skupa, skupe su posljedice

Protugradna zaštita u BiH financra se iz četiri izvora, od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, osiguravajućih kuća, registrovanih poljoprivrednih udruženja u RS-u te od opština u kojima su smještene njihove stanice.

"Registrirani poljoprivrednici godišnje po jednom hektaru površine zemljišta plaćaju nadoknadu od 1,8 konvertibilnih maraka, a lokalna zajednica tri hiljade maraka po jednoj protugradnoj stanici. Ostavljam na slobodnu procjenu i cijenjenim poljoprivrednicima i predstavnicima općina da izračunaju je li to skupo. Mi mislimo da nije skupo, posljedice tuče uslijed nedjelovanja su katastrofalno skupe", ističe Dejanović.

Ova tvrtka u ekspanziji, već je pri kraju provođenja modernizacije tehničkog dijela službe protugradne zaštite vrijedne 25 milijuna KM. Plan ambiciozno predviđa širenje djelatnosti na većem dijelu Bosne i Hercegovine. A suradnja sa kolegama u regiju je otišla korak dalje.

"Iako nas međudržavne granice sputavaju u ispaljivanju protugradnih raketa u oblake u graničnom pojasu, često se sastajemo sa kolegama, eminentim stručnjacima u ovom sektoru u Hrvatskoj i Srbiji. Radujem se svakom susretu sa mojim kolegama i siguran sam da naša suradnja daje veliki doprinos ovoj djelatnosti. Jer mi pričamo jezikom struke i činjenicama, a ne paušalno pogrešnom terminologijom", kaže mr Tihomir Dejanović, vršitelj dužnosti direktora JP "Protugradna preventiva RS", stručnjak koji je svakodnevno na terenu i u akciji.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer