Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.07.2023. 13:30

Dosta vam je toplinskog vala? Pripremite se, stiže nam još jedan

Vode životinjama i biljkama s kratkim korijenovim sustavom ne bi smjelo nedostajati. Velika je vjerojatnost i za grmljavinsko nevrijeme.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 17.767
  • 966
  • 0

Proteklih smo dana bili svjedoci toplinskog vala. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 32℃, sjeverozapadu 34℃, a na istoku i uzduž Jadrana do 35℃.

Akumulacija topline bila je veća od prosjeka. Oborine je bilo vrlo malo. Ukupno je izmjereno tijekom proteklih sedam dana na istoku 1 do 7 mm, sjeverozapadu 1 do 4 mm, gorju 1 do 22 mm, a uzduž Jadrana 10 do 19 mm oborine. Upravo zato, tlo je bilo umjereno, a samo ponegdje i suho.

Sutra će vrijeme biti vrlo nestabilno. Lokalno na sjeverozapadu postoji velika vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme. Do kraja tjedna dnevne će temperature narasti na istoku i sjeverozapadu do 32℃, a uzduž Jadrana i do 34℃. Najtopliji dan bit će nedjelja i ponedjeljak kad će dnevna temperatura zraka narasti u gorju do 36℃, sjeverozapadu 37℃, a na istoku i do 38℃.

Vruće s temperaturama iznad 30℃ bit će sve do druge polovice idućeg tjedna. Vrijedno je istaknuti kako će od nedjelje na istoku i sjeverozapadu noći biti tople s temperaturama ne nižim od 20℃. Uzduž Jadrana klime će u ponedjeljak raditi i noću, jer se temperatura neće spuštati ispod 30℃. Dakle, pred nama je još jedan toplinski val.

Na pojavu ponovnog toplinskog vala treba se pravovremeno pripremiti. Domaće životinje moraju imati svakodnevno na raspolaganju dovoljno vode. Njihove se nastambe moraju provjetravati, pa moraju i noću biti otvorene. Biljke s kratkim korijenovim sustavom moraju se natapati s najmanje 5 litara vode po četvornom metru. Kako će intenzitet sunčevog zračenja biti visok, boravak na otvorenom mora biti do 10 i poslije 16 sati.

Pore na tlu moraju se plitkom obradom zatvarati kako bi gubitak vode procesom evaporacije bio što manji. Voćari i vinogradari svoje će nasade prskati samo tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati kako ne bi došlo do paleži lišća. Savjetujemo da se uz korištenje pravilno odabranih fungicida i insekticida koriste i bio­-stimulatori na osnovi amino kiselina kojima podižemo imunitet biljaka, odnosno umanjujemo posljedice stresa izazvanog visokim temperaturama zraka.   

U nadi da će najavljena promjena vremena proći bez šteta, a da će naše kulture nekako pretrpjeti najavljeni toplinski val, uživajmo u hladovini našeg doma misleći na naše usjeve koji si sami nikako ne mogu pomoći. 


Tagovi

Agro prognoza Toplinski val Vruće Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰