Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.01.2019. 13:30

Donosi li početak siječnja i snijeg?

I ovaj tjedan, prvi u novoj 2019., poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam iscrpnu agro prognozu.

Foto: Bigstockphoto/Rahiza
  • 1.738
  • 111
  • 0

Sredinom proteklog tjedna nad našim se krajevima zadržavala prostrana anticiklona, pa je vrijeme proteklih sedam dana bilo uglavnom stabilno i djelomično sunčano. Tijekom dana temperatura zraka narasla je ne samo na istoku Hrvatske, nego i u gorju do 13℃, Istri 14℃, u Dalmaciji i do 16℃. Jutarnja se temperatura zraka spustila u unutrašnjosti Dalmacije na -7℃, istoku Hrvatske -8℃, zapadu, ali i u Istri na -9℃, a u gorju i na -10℃. Nema sumnje, spomenutim jutarnjim temperaturama voćari su itekako zadovoljni, jer voćke nakupljaju takozvane inaktivne temperature. No, i ozimim ratarskim kulturama spomenute jutarnje temperature zraka itekako su po volji.

Vlažnost tla je umjerena. Oborine je proteklih sedam dana na prostoru naše zemlje bilo, ali vrlo malo. Ukupno je izmjereno na istoku i zapadu Hrvatske, Istre i Dalmacije 1 mm do 5 mm, a u gorju 2 mm do 4 mm oborine.  I zato, ozime ratarske kulture ne trpe od viška, pa i manjka vode u tlu.

U danima koji dolaze dnevna će temperatura zraka u kontinentalnom dijelu zemlje narasti do 5℃, a u danima vikenda samo do 1℃. Uz Jadran će biti znatno toplije. Dnevna će temperatura narasti do 9℃, a za vikend do 8℃. Jutarnja će se temperatura zraka do subote vrlo malo mijenjati. U kontinentalnom dijelu Hrvatske spustit će se na -4℃ a uz Jadran na 2℃. No, na 5 cm od tla sigurno će navedene jutarnje temperature zraka na kopnu biti niže za  2℃ do 3℃ pa možemo očekivati smrzavanje duboko izoranog tla, a  koje će se tijekom dana i odmrzavati. Na kolnicima može biti poledice.

Kišu, ali i malo snijega u kontinentalnom dijelu zemlje očekujemo sutra te u danima vikenda. Dakle, vlažnost tla  vrlo malo će promijeniti. I zato savjetujemo da se ipak ode u polje te odvodni kanali malo pročiste, a vrbe i grmlje uz kanale posiječe. Ne zaboravimo obići voćnjake i vinograde, jer još uvijek nije kasno da se voćke te vinova loza zaštiti od divljači.

Odmarajući se u ove zimske dane želimo da nam je toplo, a toplo će nam biti ako je obuća i odjeća topla. Vjerujemo da bi nas iznenadila reklama za toplu odjeću od zraka. Međutim, ništa neobično je mi već i koristimo odjeću od zraka, a da toga nismo ni svjesni. To je odjeća od krzna, jer se u krznu nalazi 97% zraka, a koji je loš vodič topline. No, i odjeća od perja, a to su naše vjetrovke, sadrži mnogo zraka pa nam je i u njima ugodno toplo.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.