Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.01.2021. 15:00

Do subote toplije, a zatim snijeg i zahladnjenje

Snijeg u nizinama štitit će ozime kulture od smrzavanja, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kakve se temperature očekuju?

Foto: Depositphotos/janka3147
  • 1.552
  • 48
  • 0

Tijekom petka i subote dnevna je temperatura zraka narasla ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku te na zapadu zemlje do 17℃. Bilo je iznadprosječno toplo za kraj siječnja. Na livadama su se pojavili cvjetovi jaglaca. Da je veljača koja stiže stvarno "prevrtača" uvjerili smo se već u ponedjeljak u jutro.

Naime, tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka, ali ona pri tlu spustila se u Pločama na -3℃, Kninu -5℃, Slavonskome Brodu -8℃, Varaždinu -9℃, a u Čabru i na -10℃.  Snijeg već u nedjelju nije nas iznenadio. Njegova visina jučer ujutro bila je 4 cm u Osijeku, 22 cm u Gospiću, 30 cm u Delnicama, a 188 cm na Zavižanu. Oborine je na istoku bilo 25 do 36 mm, zapadu 18 do 35 mm, u gorju 81 do 105 mm, a uzduž Jadrana 15 do 49 mm. Upravo zato, tlo je u cijeloj Hrvatskoj vrlo vlažno.

Prihrana ozimih kultura ne može se obavljati, ali koliko nam je poznato, ozime ratarske kulture ne trpe od viška vode u tlu.

Od četvrtka do nedjelje kiše će biti posvuda. Pahulje snijega razveselit će djecu, ali i ratare. Naime, snijeg kao dobar termoizolator štitit će ratarske kulture od eventualnog smrzavanja. No, njegovim topljenjem voda dolazi do najdubljih slojeva tla stvarajući zalihe potrebne biljkama tijekom proljetnih mjeseci. Od četvrtka do subote temperature će iz dana u dan biti u laganom porastu.

Narast će ne samo na kopnu, nego i uz Jadran i do 12℃. Već u nedjelju u ranim jutarnjim satima osjetno će zahladnjeti. Ne iznenadimo se ako se tijekom ranih jutarnjih sati temperatura uzduž Jadrana spusti na -3℃, a na kopnu i na -8℃.  No, pri tlu će biti sigurno hladnije za 4℃, pa i 5℃.

Dakle, pred nama su dani kad će se rezidba vinove loze obavljati vrlo teško, a prihrana ozimih kultura nikako. I zato marljivi će se poljodjelci nastaviti odmarati u toplini doma praveći planove gdje i što uskoro sijati i saditi.

Podsjećamo da je u utorak kršćanski blagdan, tj. Svijećnica kad se u crkvama obavlja blagoslov svijeća. U srijedu je blagdan Sv. Blaža kad se dijeli blagoslov grla.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs