Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.12.2018. 16:30

Do kraja tjedna temperatura zraka će rasti, ali polagano

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi iscrpnu agro prognozu za čitatelje Agrokluba!

Foto: Pixabay/croatiatipscom
  • 1.085
  • 78
  • 0

Proteklih je dana bilo izuzetno hladno. Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka na 5 cm od tla spustila se u Zadru na -5℃, Bjelovaru -10℃, Pazinu -12℃, Slavonskome Brodu -14℃ a u Gospiću i na -16℃. I zato šteta na nezaštićenim povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom, sigurno ima. No, ozime ratarske kulture nisu stradale jer ne samo da su bile prekrivene snijegom, one podnose znatno niže temperature zraka. Ponovno savjetujemo da se pregledaju vodovodne cijevi i brojila u kojima možda ima vode, jer će šteta sigurno biti.  

Snijega na tlu proteklih je dana bilo ne samo u gorju, nego i na istoku i zapadu Hrvatske, te u unutrašnjosti Dalmacije. Danas ujutro njegova je visina bila u Čakovcu 3 cm, Varaždinu 5 cm, Đakovu i Požegi 15 cm, Vinkovcima 19 cm, Slavonskome Brodu 22 cm, Gospiću 23 cm, a na Plitvičkim jezerima 27 cm. Spomenute visine nisu pravile neke naročite probleme u prometu, ali su zato itekako pogodovale opskrbi tla vodom.

I tako uživajući u snijegu misli su nam odlutale do bijelih, snježnih  polja Himalaja, Anda pa i nama relativno bližih Alpa. Interesantno je da ta polja nisu samo bijela, već i ružičasta. Prostim okom promatrajući obojen snijeg ne vidimo ništa, ali koristeći se mikroskopom vide se alge. Svaka od tih algi sadrži crveni pigment kojim filtrira štetne ultravioletne zrake. U jednoj od faza svog života alge imaju bič, njime se kreču kroz snijeg, dolaze ispod površine snijega, te zaštićene od vjetra i niskih temperatura zraka nastavljaju svoj život. Karakteristika je tih organizama da se ne hrane živom tvari, a i da se nitko njima ne hrani. One jednostavno postoje za svoje dobro, potvrđujući  činjenicu kako i u snijegu ima netko, tko u njemu živi.

Još sutra naši će krajevi biti pod utjecajem anticiklone pa će vrijeme biti stabilno. No, u četvrtak slijedi promjena vremena s mogućnošću padanja kiše, susnježice, a u gorju i snijega. Upozoravamo kako u nizinama kontinentalnog dijela Hrvatske tijekom četvrtka može doći i do poledice na cesti. Naime, kiša se pri tlu može lediti. Na kopnu će se jutarnja temperatura zraka u četvrtak spustiti na -5℃, a u petak na -4℃,  Veseli nas da će dnevna temperatura zraka već u petak, a i u danima vikenda na kopnu imati pozitivan predznak. Dakle, ako planiramo tijekom subote i nedjelje boraviti u prirodi obucimo gumene čizme, jer će se tlo odmrznuti, bit će vrlo vlažno te će se lijepiti na našu obuću.

Kiše će u četvrtak vjerojatno biti i uz Jadran. Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka narasti i do ugodnih 14℃. Na otocima će se jutarnja temperatura zraka spomenutih dana spustiti na samo 9℃.a

Dakle, do kraja tjedna temperatura zraka će polako rasti. No, to ipak ne znači da će njene vrijednosti ugroziti meso na sušenju ili u salamuri.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]