Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.09.2022. 16:30

Dani vikenda bit će oblačni s vjerojatnošću pojave kiše

U tjednu koji dolazi patit će svi oni koji su alergični na pelud ambrozije, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Popić
  • 194
  • 22
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana veća od prosjeka za 5 do 10 posto. Dani su bili vrući, jer je dnevna temperatura zraka narasla u gorju i uz Jadran do 30° C a na sjeverozapadu i istoku zemlje do 31° C.

No, tijekom noći, pa i ranih jutarnjih sati temperatura se spustila na istoku i sjeverozapadu na 9° C, a u gorju na 7° C. I upravo zato, spomenute dnevne i noćne temperature bile su povoljno za nastavak voštane zriobe kukuruza, ali i grožđa kasnih epoha dozrijevanja.

Tlo je i dalje vrlo suho. Proteklih je dana kiše bilo, ali još uvijek nedovoljno da se podmiri višemjesečni nedostatak vode u tlu. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 4 do 15 m, sjeverozapadu 1 do 6 mm, gorju 7 do 17 mm, a uz Jadran 6 do 16 mm kiše. Pore na tlu nikako da nestanu, a priprema tla za jesensku sjetvu obavlja se teško. Neke povrtlarske kulture koje još uvijek dozrijevaju moraju se navodnjavati.

U danima ovo vikenda akumulacija topline u cijeloj zemlji bit će veća od višegodišnjeg prosjeka 10 do 20%. Dnevna će temperatura zraka narasti na istoku do 24° C, a sjeverozapadu do 27° C. Bit će i kiše. Najveća vjerojatnost za njenu pojavu tijekom nedjelje je 60% na sjeverozapadu, a 80% na istoku zemlje.

Ako planirate obavljati berbu jabuka ili grožđa, savjetujemo da to bude u subotu ili u nedjelju poslije podne. Vrijedno je istaknuti kako će ukupne količine kiše biti vrlo male, ali dovoljno da marljivi berači pokisnu.  

Veseli nas da s vrlo visokom vjerojatnošću možemo najaviti suhe i sunčane dane u prvoj polovici idućeg tjedna, kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka ponovno narasti na istoku i sjeverozapadu zemlje i do "vrućih" 30° C. Suhi dani neće biti po volji onih koji pate od peludi ambrozije. Koncentracija peludi u zraku od ponedjeljka do srijede biti će vrlo visoka. Savjetujemo da se ode na more ili da se po preporuci liječnika koriste potrebni lijekovi, kao i maske.   


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Kiša Suho i sunčano


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobro jutro, kako nikad nisam vidjela niti sijala sjemenke poriluka, rado bih pokušala nešto novo naučiti. Na ovom sam portalu našla općenito o sadnji poriluka, no sad imam konkretnu nedoumicu pa lijepo molim savjete :) Na slici se vide mal... Više [+]