Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 31.12.2020. 12:15

Dani koji dolaze bit će relativno topli, ali i vlažni

Snijega može biti samo u gorju, otkriva agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.175
  • 33
  • 0

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku i zapadu zemlje i do 17ºC. Jutra su ipak bila hladna, pa se i jutarnja temperatura zraka spustila u Gospiću na -6ºC, a u Varaždinu na -8ºC. Oborine su ponegdje bile obilne.

Na istoku i zapadu je ukupno izmjereno 60 mm (Slavonski Brod i Krapina), uzduž Jadrana 85 mm (Dubrovnik), a u gorju i 140 mm oborine (Čabar). Upravo zato ne čudi nas vrlo visok vodostaj naših rijeka, a ponegdje i ležanje vode na oranicama.

Tijekom studenog redovito smo upozoravali na potrebno čišćenje odvodnih kanala. Danas je vidljivo da tamo gdje su redovito održavani, ozime ratarske kulture ne trpe od viška vode u tlu.

U danima koji dolaze dnevne će temperature zraka na kopnu biti uglavnom podjednake. Njihove će vrijednosti narasti u gorju do 8ºC, na zapadu 9ºC a na istoku i do 10ºC. Uzduž Jadrana bit će još toplije, pa će dnevna temperatura zraka narasti i do 14ºC.

Tlo će biti vrlo vlažno, iako ukupne količine oborine na kopnu neće biti obilne. Vrijedno je istaknuti kako malo snijega može biti samo u gorju. Uzduž Jadrana ponovno količine oborine tijekom vikenda mogu biti obilne. U subotu očekujemo jako jugo.

U ove zimske dane ipak želimo da nam je toplo, a bit će samo ako je takva obuća i odjeća. Vjerujemo da bi vas iznenadila reklama za odjeću od zraka koja je lagana i topla. Međutim, ništa neobično je mi već ionako koristimo takvu, a da toga nismo ni svjesni. To je odjeća od krzna, jer se u njemu nalazi 97% zraka.

No, i odjeća od perja, a to su naše vjetrovke, sadrži mnogo zraka pa nam je i u njima ugodno toplo.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!