Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snježno nevrijeme
  • 04.02.2015. 18:15

Crveni alarm - hoće li nam polja opet zabijeliti?

Pogled na meteo kartu Europe otkriva da će u Hrvatskoj vremenske neprilike biti prilično opasne. No, ratari će, ukoliko se prognoze ostvare, ali i nastave - ovakvo vrijeme pozdraviti.

Foto: depositphotos.com,
  • 602
  • 95
  • 0

Posljednjih godina, veljača urbanim središtima donosi probleme, a poljoprivrednicima pak olakšanje jer se u nadolazećim hladnim danima, osim najavljenom snježnom pokrovu - mogu nadati i dobrom stanju zasijane pšenice.

Snježni pokrivač za ratare uvijek nosi dobre vijesti jer će listovi izniklih usjeva biti zaštićeni od relativno niskih temperatura. No ipak, proljeće ovaj puta ne bi smjeli rano zazivati, jer svakim daljnjim zatopljenjem i čestim izmjenama toplog i hladnog vremena, dolazi do rizika da se usjevi probude iz zimskog sna i započnu s rastom, što u ovo doba godine ne bi bilo dobro.

Ovu zimu će prema sadašnjim prognozama, najlakše prebroditi oni usjevi koji su sijani kasnije. No, meteorološke prognoze nas upućuju na to da se ipak prvo pobrinemo za sebe, a onda tek za pšenicu, jer je za RH najavljen crveni meteo alarm. Klimatske prilike su ovih godina zaista obilježile poljoprivrednu proizvodnju, a prema svim procjenama, činit će to i dalje.

Velika opasnost od snježne mećave u HR

Zbog snježne mećave koja se očekuje od četvrtka od ranih jutarnjih sati, u susjednoj Sloveniji je proglašen narančasti stupanj opasnosti od vremenskih nepogoda. U Hrvatskoj će prema sadašnjim prognozama vremenske neprilike biti još opasnije.

Česte izmjene hladnog i toplog vremena nisu dobre za pšenicu koja je u latentnom stanju, stoga bi najbolje bilo da se hladno vrijeme s relativno niskim temperaturama i zadrži.

Obilne snježne oborine zahvatile su jučer i Liku, gdje snijeg od jutra pada na širem području Gospića, a pada mjestimice i u Hrvatskom primorju. Najviše ga je na sjevernom Velebitu. Iako će se temperatura kretati oko nule, u subotu se očekuje prestanak oborina, a jutarnja temperatura će ponegdje pasti na -8, nedjelja će donijeti sunčano, ali još hladnije jutro kada će u nekim dijelovima Hrvatske biti -10°C. Tada bi, uz tako niske temperature, bilo dobro da se na usjevima snježni pokrivač i zadrži.

Snijega bi u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu moglo biti od srijede pa sve do kraja tjedna. Sutra pak stiže novo naoblačenje, osobito u drugom dijelu dana i oborine, i to uglavnom na Jadranu, gdje će padati kiša, te područjima uz njega, gdje će biti i kiše i snijega. Pritom će na južnom dijelu Jadrana biti juga, gdjegod i jakog pa i olujnog, a na sjevernom dijelu podjednako jake, mjestimice i jače bure, koja će snježne pahulje donositi i na otoke.

Crvena opasnost za Liku i Gorski kotar

Na Meteoalarmu je proglašena crvena opasnost za Liku, Gorski kotar, Kordun i Banovinu gdje se sutra očekuju jak vjetar i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača. Istovremeno, za zagrebačko područje, baš kao i za Dubrovnik, Rijeku i Istru, označen je narančasti alarm koji bi do petka također mogao pocrvenjeti. Riječ je o srednjim mjesečnim vrijednostima koje odstupaju od tog višegodišnjeg prosjeka. U unutrašnjosti nešto više od 4 stupnja, a manje malo na Jadranu.

Preostaje nam da vidimo što će nam kraj ovog tjedna donijeti.

Sreću za pšenicu, a mi ćemo lako?

Foto: depositphotos.com, @ janka3147


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Snježno nevrijeme Crveni alarm Crvena opasnost Lika Gorski kotar DHMZ Snježne oborine Pšenica Velebit


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije