Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.12.2023. 13:30

Ciklona nam danas donosi oborine pa i snijeg u gorju. A vrijeme u tjednu prije Božića?

Zbog pretjerano vlažnog tla u gorju i na sjeverozapadu postoji opasnost od erozije, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 3.017
  • 185
  • 2

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 10 ºC, istoku i sjeverozapadu 13 ºC, a uzduž Jadrana do 16 ºC. Međutim, jutra su ipak bila hladna. Tijekom jutarnjih sati temperatura se pri tlu spustila uzduž Jadrana na -4 ºC (Šibenik), a ne samo u gorju, nego i na istoku i sjeverozapadu na -9 ºC.

Oborine je bilo u cijeloj zemlji. Ukupno je izmjereno na istoku i sjeverozapadu 15 mm do 28 mm, gorju 14 mm do 21 mm, a uzduž Jadrana 13 mm do 36 mm oborine. Danas, tj. u srijedu sa sjeverozapada je došlo do premještanja ciklone koja u naše krajeve donosi ponegdje i obilne oborine, ali i snijeg u gorju iznad 900 metara nadmorske visine.

Tlo je vrlo vlažno. Ponegdje u depresijama i uz vodotoke rijeka je zasićeno vodom do poljskog vodnog kapaciteta. Međutim, na površinama gdje su odvodni kanali očišćeni, ozime ratarske kulture ne trpe od viška vode u tlu.

Zbog pretjerano vlažnog tla u gorju i na sjeverozapadu, a posebno uz granicu sa Slovenijom postoji opasnost od erozije. Pripazite, te na vrijeme spriječite klizanje tla.

U četvrtak će oborine biti samo ponegdje i to u vrlo malim količinama, ali će već tijekom poslijepodnevnih sati one prestati. Od petka i sve do druge polovice tjedna bit će suho, te će dani u cijeloj zemlji biti uglavnom ili djelomično sunčani. Pad temperature zraka osjetit će se u petak. Dnevne će vrijednosti temperatura narasti na istoku i sjeverozapadu samo do 6 ºC.

Jutra će tijekom subote i nedjelje na kopnu biti hladna. Temperatura će se spustiti ispod točke smrzavanja. Na prometnicama očekujemo poledicu, ali i maglu. Početkom tjedna dani će biti topliji i za 5 ºC, ali još uvijek pri tlu može biti slabog mraza.

Dakle, u tjednu pred kršćanski blagdan Božić, bit će suhi i djelomično sunčani. Voda će se polako povlačiti s oranica i ozime ratarske kulture neće trpjeti od viška vode u tlu. Kako poljodjelskih radova nema, ipak savjetujemo da se ode do vinograda i voćnjaka gdje se mora obaviti zaštita od divljači.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Oborine Vlažno tlo Opasnot od erozije Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]