Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahladnjenje
  • 25.12.2018. 09:30

Božić bez snijega?

U danima koji dolaze na kopnu će iz dana u dan biti sve hladnije, dok će uz Jadran temperature zraka biti uglavnom nepromijenjene.

Foto: Bigstockphoto/ soupstock
  • 1.156
  • 73
  • 0

Tijekom proteklih sedam dana jutra su bila vrlo hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na -1℃, Istri -5℃, zapadu Hrvatske -10℃, u gorju -13℃, a istoku Hrvatske i na -15℃. Vjerujemo da šteta od spomenutih temperatura nema, jer su biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja sklonjene na toplija mjesta, a i prekrivene odgovarajućim materijalom.

No,  krajem tjedna osjetno je zatoplilo pa su temperature zraka bile ne primjerene prvim danima zime. Maksimalna temperatura zraka narasla je u Istri te na istoku Hrvatske do 11℃, u gorju 13℃, na zapadu do 14℃, a u Dalmaciji i do 16℃. I zato snijega na tlu više nema.

Tlo je na zapadu i istoku Hrvatske umjereno vlažno, jer je proteklih sedam dana izmjeren samo 1 mm oborine. Najviše oborine izmjereno je na jugu Dalmacije. U Dubrovniku je proteklih sedam dana ukupno izmjereno 44 mm oborine.

U danima koji dolaze na kopnu će iz dana u dan biti sve hladnije, dok će uz Jadran temperature zraka biti uglavnom nepromijenjene.

Do kraja tjedna jutarnja će se temperatura zraka u kontinentalnom dijelu zemlje spusti na -4℃, dok će dnevna narasti do 6℃. Uzduž Jadrana očekujemo da će se najniža jutarnja temperatura zraka spustiti na 4℃, a dnevna narasti i do 13℃.

Vlažnost tla neće se mijenjati, jer oborine ne očekujemo. I zato ozime ratarske kulture neće trpjeti ne samo od viška, nego i od manjka vode u tlu.

I tako, eto nam još jedan u nizu božićnih blagdana bez snijega. Zaista smo pomalo tužni. No, ipak je važnije da smo donekle zdravi te da će nam blagdani proći u miru i veselju.

Sretan Božić želi vam Vaš agrometeorolog Dražen Kaučić!


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Vrijeme Vlažnost tla Ozime kulture


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.