Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 30.11.2022. 16:00

Bolje je prosinac ružan, nego južan

Tlo se polako hladi. Na 5 cm dubine temperatura tla spustila u ranim jutarnjim satima na istoku i sjeverozapadu na 2℃, a u gorju na samo 1℃. A kakvo vrijeme nam stiže s prvim danima prosinca?

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.816
  • 97
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline u kontinentalnom dijelu Hrvatske bila je manja od višegodišnjeg prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je na sjeverozapadu do 12℃, istoku 15℃, a uzduž Jadrana do 18℃. Jutra su bila hladna. Pri tlu se temperatura zraka spustila uzduž Jadrana na -2℃. istoku -3℃, a na zapadu i u gorju na -6℃.

Oborine je bilo, ali vrlo malo, pa je ukupno izmjereno na istoku i sjeverozapadu 1 do 6 mm, gorju 1 do 2 mm, a uzduž Jadrana 1 do 19 mm. No, tlo je danas ipak vlažno, te traktori teško ulaze na oranice.

Pojave snijega na tlu bilo je samo na sjeverozapadu, ali se nije dugo zadržao. Na prostoru gorske Hrvatske ima ga i danas, pa je jutros izmjereno u Delnicama 8 cm, a u Begovom Razdolju 20 cm.

Iako bi mnogi ratari na istoku željeli vidjeti malo snijega na tlu, moramo se prisjetiti kako u studenom njega ima u Osijeku prosječno samo 2 dana. Najveći broj dana nije niti u prosincu, nego u siječnju kad ga na tlu ima prosječno tijekom 6 dana.   

Tlo se polako hladi. Na 5 cm dubine temperatura tla spustila u ranim jutarnjim satima na istoku i sjeverozapadu na 2℃, a u gorju na samo 1℃. Međutim, veselilo bi nas da se duboko izorano tlo što prije počne smrzavati. Razlog je vrlo jednostavan. Smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem izorano tlo polako tijekom zime mijenja strukturu, te je ono u proljeće praškasto. Njegova će obrada u proljeće biti lagana.

U danima koji dolaze traktori neće moći ulaziti na oranice, jer će tlo biti vrlo vlažno. Očekujemo kako će pojava oborine u cijeloj zemlji biti vrlo česta, odnosno svakodnevna pojava. Pojavu snijega očekujemo samo u gorju. Prestanak oborine, ali samo tijekom jednog ili dva dana može biti u prvoj polovici tjedna koji je pred nama.

Do nedjelje na istoku i sjeverozapadu, te u gorju očekujemo hladna jutra kad će se temperatura pri tlu spuštati ispod točke smrzavanja. Međutim i danju nam na otvorenom neće biti ugodno, jer će temperatura narasti samo do 5℃. U prvoj polovici tjedna bit će nešto toplije, jer će temperature tijekom podneva narasti i do 10℃.

I tako sutra ulazimo u prvi zimski mjesec. Stara pučka izreka: “Bolje je prosinac ružan, nego južan“, lijepo govori kako tijekom tog mjeseca poljodjelci priželjkuju kišu i hladne dane. No, sve prisutnija promjena klime i u našim krajevima može donijeti iznenađenja. To su dani neprimjereni zimskom mjesecu. Podsjećamo kako je listopad ove godine bio jedan od pet najtoplijih u posljednjih deset godina. Dakle, toplom vremenu možemo se nadati i u prosincu.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Oborine Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?