Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.03.2022. 09:00

Bolje da te majka bije, nego ožujsko Sunce ugrije

Obilju sati sijanja Sunca se ne treba pretjerano veseliti, govori tako stara pučka izreka u naslovu ove prognoze. Kiše u cijeloj Hrvatskoj dosad u ožujku nije bilo, kad je očekivati?

Foto: Martina Popić
  • 4.966
  • 317
  • 0

Akumulacija topline proteklih je dana u cijeloj Hrvatskoj bila manja od višegodišnjeg prosjeka. Tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu se temperatura spustila u Hvaru na -2℃, Zadru -5℃, Šibeniku -9℃, Gospiću -12℃, Zagrebu -13℃, a u Osijeku na -15℃.

Upravo zato, povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom sigurno su stradale. Bojimo se da im pokrivanje akrilnom folijom na -13℃ ili -15℃ nije pomoglo. No, sigurno su štete uzduž Jadrana na kulturama pokrivenim folijom na - 5℃ male ili nikakve.

Kiše u cijeloj Hrvatskoj nije bilo, te se epizoda od 17 suhih dana nastavlja. Tlo je ne samo uzduž Jadrana, nego i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj ekstremno suho. U tako suhom tlu posijano sjeme povrtlarskih kultura sigurno neće nicati, ako se ne zalijeva odstajalom vodom i to ne tijekom jutarnjih sati, već tijekom podneva kad su temperature znatno više od jutarnjih.

Kako je prihrana ozimih kultura već obavljena, bojimo se da će njen efekt na rast i razvoj biljaka u suhome tlu trenutno biti znatno umanjen.

Nažalost, pojavu kiše u cijeloj Hrvatskoj ne očekujemo sigurno do sredine idućeg tjedna. Dani će izuzev u gorju obilovati sijanjem Sunca. U danima ovog tjedna temperatura zraka narast će na istoku i sjeverozapadu zemlje do 14℃. a u prvoj polovici idućeg tjedna ponegdje i do 17℃. Kako će i jutra ponovno biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja, savjetujemo da se povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom noću ponovno prekrivaju akril folijom određene debljine.

U nedjelju, 20. ožujka počinje i astronomsko proljeće, pa vjerujemo da više neće biti dvojbe u kojem se proljeću nalazimo, kalendarskom ili astronomskom. Navedenog dana Zemljina os se naginje prema Suncu koje prelazi nebeski ekvator pa je trajanje dana i noći jednako. Sunce će spomenutog dana u Osijeku izaći u 6:05, a zalaziti u 18:04.

Uživajući u sunčanim danima vrijedno se prisjetiti jedne stare pučke izreke: “Bolje da te majka bije, nego ožujsko Sunce ugrije“. I zato se njegovu sijanju ipak ovog mjeseca ne treba pretjerano veseliti. Suhi i sunčani dani bit će po volji samo onih koji još nisu obavili rezidbu voćaka i vinove loze. Sadnju loznih cijepova i mladih voćaka u suho tlo ne savjetujemo. Da, zato je bolja sadnja u kasnu jesen čim lišće otpadne.

U subotu je blagdan sv. Josipa, a to je ujedno i Dan očeva. Dakle, ne samo svim Jožekima, nego i očevima neka je sretan njihov dan!


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]