Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.06.2022. 14:00

Biljkama s kratkim korijenovim sustavom osigurajmo dovoljno vode u tlu

Prisjetimo se kako 21. lipnja, tj. u utorak astronomski počinje ljeto. To je ujedno i ljetni solsticij, odnosno na sjevernoj Zemljinoj polutki dan je najduži, napominje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Depositphotos/IharZaiko
  • 1.714
  • 36
  • 0

Ponovno smo u Hrvatskome zagorju bili svjedoci olujnog nevremena popraćenog tučom. Procjena nastalih šteta je u tijeku. No, ukupne količine kiše proteklih sedam dana su male. Ukupno izmjerene na istoku se kreću od 1 do 8 mm, sjeverozapadu 3 do 5 mm, uzduž Jadrana 1 do 2 mm, a u gorju 1 do 35 mm. 

Vrijedno je istaknuti kako je u prvih 17 dana ovog mjeseca ukupno bilo dana s pojavom kiše u Varaždinu 7, Zagrebu 6, Osijeku 5, Slavonskom Brodu i Ogulinu 4, Gospiću 3, a u Zadru i Splitu samo 2 dana. Ukupno izmjerene količine vrlo su male.

Dani su bili vrući. Dnevna temperatura zraka narasla je na istoku i sjeverozapadu i do 30℃, dok je akumulacija topline tijekom proteklih sedam dana bila jednaka višegodišnjem prosjeku. Pokošene krmne kulture sušile su se relativno brzo. Rast korova je vrlo intenzivan. No, čini nam se da akumulacija topline jednaka prosjeku pogoduje kukuruzu i povrtlarskim kulturama.

Akumulacija topline bit će u cijeloj zemlji ovog vikenda veća od prosjeka za 20 do 30 posto, a u prvoj polovici tjedna koji dolazi 30 do 40%. Tijekom vikenda dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i sjeverozapadu, te uzduž Jadrana do 30℃, a u gorju do 28℃. U prvoj polovici nadolazećeg tjedna bit će još toplije, te će dnevne vrijednosti temperature zraka narasti na istoku i sjeverozapadu i do 34℃.  

Kiše sve do druge polovice tjedna koji dolazi vjerojatno neće biti. Stupanj opasnosti od štetnog djelovanja UV zračenja bit će na kopnu visok, a uzduž Jadrana i vrlo visok. Savjetujemo da se radovi na otvorenom ne obavljaju u vremenu od 11 do 16 sati. Izuzetak je samo prevrtanje pokošenih krmnih kultura, a koje će se vrlo brzo sušiti.

Najmanje sedam, a možda i više dana uvjeti za kosidbu i sušenje krmnih kultura bit će vrlo povoljni. Preventivna prskanja vinograda i voćnjaka moći će se obavljati bez imalo straha da će sredstva brzo biti isprana s lisne mase. Normalno, savjetujemo da se i prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika ne obavljaju u spomenuto vrijeme.

Osobe koje pate od alergije, upozoravamo na visoku koncentraciju peludi trava. No, i toga uskoro više neće biti. Prema peludnom kalendaru krajem ovog i tijekom cijelog srpnja koncentracija u zraku od trava i kopriva bit će vrlo mala. Međutim, u kolovozu dolazi do visokih koncentracija peludi ambrozije.

Dakle, pred nama je epizoda suhih, sunčanih i vrućih dana kad će vode u tlu iz dana u dan biti sve manje. Navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom morat će se svakodnevno obavljati. Prisjetimo se kako 21. lipnja, tj. u utorak astronomski počinje ljeto. To je ujedno i ljetni solsticij, odnosno na sjevernoj Zemljinoj polutki dan je najduži. I zato, uživajmo u duljini dana. Noć će biti kratka, pa unaprijed zamračimo sobu kako bi nam san ipak bio duži.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije