• Agro prognoza
  • 17.07.2019. 15:00

Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti

Kakvo nas vrijeme očekuje u sljedećih sedam dana, i ovaj tjedan nam otkriva poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 3.108
  • 282
  • 1

Vrijeme je proteklih sedam dana bilo relativno povoljno za uzgoj poljoprivrednih kultura. Biljke nisu doživljavale temperaturni stres jer maksimalna temperatura zraka na istoku i zapadu Hrvatske nije prelazila 30℃ C. Akumulacija topline na istoku i u gorju bila je manja, a na zapadu, te uzduž Jadrana jednaka s višegodišnjim prosjekom. Posljednjih godina u ovo doba to se nije događalo i zato je izgled ratarskih, ali i povrtlarskih kultura uglavnom dobar.  

Vrijedno je istaknuti kako se proteklih sedam dana na 5 cm od tla minimalna temperatura  zraka spustila u Zadru na 12℃, Pazinu 8℃, Slavonskome Brodu i Varaždinu 5℃, a u Gospiću na samo 4℃. No, spomenute temperature nisu utjecale na rast i razvoj poljoprivrednih kultura. Naprotiv, prema izgledu kukuruza čini nam se kao da su i pogodovale. Naime, kukuruz je u fazi cvatnje pa mu temperature zraka veće od 30℃ zbog sterilnosti polena nisu ni malo poželjne.    

Nažalost, ponovno smo u nedjelju na prostoru Hrvatskog zagorja bili svjedoci olujnog nevremena s pojavom tuče. Sad već kao da se na to polako navikavamo, pa se u medijima o tome i ne govori previše.

U danima koji dolaze opasnosti od toplinskih valova u cijeloj Hrvatskoj nema. Očekujemo kako će akumulacija topline na istoku i zapadu Hrvatske, te u gorju biti veća od prosjeka otprilike za 10 % do 20%. Uzduž Jadrana ona će biti jednaka s višegodišnjim prosjekom, a to znači kako najviše dnevne vrijednosti temperature zraka sigurno neće prelaziti svoj maksimum. Sutra i prekosutra na kopnu će biti promjenjivo vrijeme s mogućnošću lokalnih pljuskova, te grmljavinom. Dnevna će temperatura polako rasti,  pa će u dane vikenda njene vrijednosti narasti i do 32℃.

Uzduž Jadrana lokalne pljuskove očekujemo u petak. Najtoplije će biti u nedjelju kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka narasti i do 33℃. Noći će ponovno biti tople s temperaturama oko 22℃.

Dakle, od nedjelje ponovno u cijeloj Hrvatskoj očekujemo vruće dane. S vrućim danima i UV indeks biti će visok, te savjetujemo da se tijekom boravka na otvorenom zaštitimo  laganom odjećom. No, i sjetveni će sloj tla uskoro ponovno biti vrlo suh. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trebat će tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati navodnjavati.  

"Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti“, govori nam jedna pučka izreka koje se katkada treba prisjetiti.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Dražen Kaučić

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba