• Agro prognoza
  • 23.10.2019. 10:30

Babljem ljetu uskoro dolazi kraj

I ovaj tjedan, naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam iscrpnu prognozu kao i savjete koje radove obaviti u skladu s vremenom.

Foto: Depositphotos/MaZvone
  • 3.243
  • 252
  • 0

I proteklih sedam dana uživali smo u suhim, sunčanim i iznadprosječno toplim danima, pa je i akumulacija topline bila veća od prosjeka. Dnevna temperatura zraka narasla je u Dalmaciji i u gorju do 25℃, na zapadu 26℃, a na istoku zemlje i do 27℃. Jutarnja se temperatura spustila uzduž Jadrana na 7℃, a kopnu na 2℃, što znači da pojave mraza nije bilo. I zato se cvijeće uzgajano na otvorenom za sada dobro drži.

Oborine je bilo tek ponegdje, ali u vrlo malim količinama. Tlo je uglavnom umjereno vlažno. No, na lakim i lako propusnim tlima ono je danas i suho. Kombajniranje kukuruza, te priprema tla za sjetvu ozimih ratarskih kultura zahvaljujući lijepom vremenu obavljala se bez poteškoća.  

Očekujemo kako će ovo bablje ljeto potrajati sigurno do nedjelje. Na kopnu će dnevna temperatura zraka narasti do 24℃, a uzduž Jadrana do 25℃.  Jutarnja temperatura zraka spustit će se uzduž Jadrana na 15℃ a kopnu na 8℃. Dakle, u cijeloj će Hrvatskoj biti suho i toplo s prosječno 10 sati sijanja Sunca na dan. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za više od 50%. No, tijekom ranih jutarnjih sati u nizinama će vjerojatno biti magle, pa će i sati sijanja Sunca tamo biti manje.

Od nedjelje nas očekuje postepeni pad temperature zraka, ali i manje sati sijanja Sunca. Oborine može biti u utorak, a pojave mraza u srijedu.

Dakle, do nedjelje treba i dalje uživati u lijepom vremenu. Savjetujemo da se ode na more gdje sezona kupanja još uvijek traje. No, uz malo volje treba vrijednim maslinarima, ali i uzgajivačima agruma pomoći u berbi. Marljivi će ratari nastaviti s pripremom tla za sjetvu, a voćari i vinogradari obavljati jesensku gnojidbu svojih kultura. Prije očekivanih oborina odvodne kanale treba očistiti, kako bi spremni dočekati veće količine vode. No, i nasipe treba obići jer suhi dani pa i bablje ljeto sigurno još neće dugo potrajati.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

‪Za 10-ak dana spremni za isporuku. Kako im to reći? 4000 komada u tovu #peradarstvo #francuska #pil... Pročitaj cijelu bilješku »