Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.01.2020. 13:25

Ako zima ne ujede zubima, ošinut će repom

Kakvo je vrijeme pred nama i koje poslove obaviti u skladu s vremenom, i ovaj tjedan nam donosi naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Pixabay/thecreativecircle
  • 4.554
  • 451
  • 0

Proteklih je dana bilo prosječno toplo za ovo doba godine. Dnevna temperatura zraka narasla je tijekom proteklih sedam dana u gorju do 13℃, istoku i zapadu Hrvatske 16℃, a uz more do 17℃. Jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Zadru na -3℃, Šibeniku -4℃, Pazinu -6℃, Krapini -9℃, Kninu -10℃, a u Ogulinu i Slavonskom Brodu i na -11℃. Ratare koji su obavili duboku obradu tla veseli da se tlo tijekom ranih jutarnjih sati smrzavalo. No, i ozime ratarske kulture dobile su toliko potrebnu vodu. Na istoku je ukupno palo 12  do 21 mm, zapadu 6 do 27 mm, u gorju 18 do 22 mm, a uz Jadran 2 do 52 mm oborine.  

U danima koji dolaze bit će iznadprosječno toplo, pa će i akumulacija topline biti veća od prosjeka. Navedeno zatopljenje posebno će biti izraženo u dane vikenda, ali i početkom idućeg tjedna. Dnevna će temperatura zraka na istoku i zapadu zemlje narasti do 16℃.  Tijekom ranih jutarnjih sati temperature će se spuštati ispod točke smrzavanja još samo u četvrtak. Vrijedno je istaknuti kako će uzduž Jadrana jutarnje temperature zraka biti više i od 10℃. Dakle, iznadprosječno toplo bit će i u Dalmaciji.

Oborine koje i dalje priželjkuju ratari na istoku i zapadu zemlje ne očekujemo. Sve do utorka dani će biti suhi. No, u gorju te na sjevernom i srednjem Jaranu oborine će vrlo vjerojatno biti ponegdje već i tijekom petka, pa zatim subote i nedjelje. Vjerujemo kako će količine biti umjerene.   

Dakle, u danima koji nam dolaze iznadprosječno toplo, ali i suho vrijeme bit će po volji voćara i vinogradara koji polako obavljaju rezidbu. Krčenje, odnosno čišćenje zapuštenih obradivih površina, nastavlja se. Umjerena vlažnost tla u danima koji dolaze omogućit će i duboku obradu tla na površinama gdje do danas nije obavljena. Ne zaboravimo, akumulacija vode u tlu koje je izorano daleko je veća u odnosu na neizorano tlo. Savjetujemo da se plan sadnje i sjetve obavi što prije, kako bi na vrijeme osigurali dovoljne količine sjemena, ali i loznih cjepova te sadnica voćaka.

Stara pučka izreka govori: Ako zima ne ujede zubima, ošinut će repom. I zato krajem veljače može biti itekako hladno.   

Podsjećamo da je u nedjelju kršćanski blagdan, tj. Svijećnica kad se u crkvama obavlja blagoslov svijeća. U ponedjeljak je blagdan Sv. Blaža, odnosno Sv. Vlaha kad se dijeli blagoslov grla.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.