Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.12.2018. 13:30

Ako u prosincu nije snijeg i zima, tada u ožujku i travnju zločestog vremena ima

I ovaj tjedan nam poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi iscrpnu agro prognozu te savjete za pojedine kulture!

Foto: Bigstockphoto/tur_69
  • 2.060
  • 163
  • 0

"Ako u prosincu nije snijeg i zima, tada u ožujku i travnju zločestog vremena ima“, govori nam jedna stara pučka izreka. I zato, ne ljutimo se što je proteklih 7 dana bilo hladnih jutra s temperaturama zraka ispod točke smrzavanja, ali i snijega na tlu. Bolje da je tako tijekom zime nego proljeća. Na 5 cm od tla jutarnja temperatura zraka spustila se ne samo u gorju, nego i na zapadu te na istoku Hrvatske na -11℃. Biljke osjetljive na tako niske temperature zraka sigurno su stradale. Međutim, vjerujemo da su bile pokrivene folijom, a i spremljene na toplija mjesta pa šteta možda i nema. Snijeg na tlu razveselio je ne samo djecu, nego i ratare.

Tijekom protekla 2 dana osjetno je zatoplilo. Maksimalna temperatura zraka narasla je na kontinentu do 11℃, a uz Jadran i do 13℃. Kako oborine nije bilo, vlažnost tla bila je umjerena pa se i obrada tla mogla obavljati. Vrijedno je istaknuti kako ozime ratarske kulture na kopnu, a povrtlarske uz Jadran ne trpe od nedostatka vode u tlu. Proteklog je tjedna ukupno palo na istoku 3 do 9 mm oborine, na zapadu 2 do 13 mm, Istri 3 do 5 mm, gorju 7 do 20 mm, a uzduž Jadrana 17 do 73 mm oborine. Spomenutim količina oborine posebno su zadovoljni ratari koji su tlo izorali dubokom brazdom, jer je akumulacija vode na izoranom tlu znatno veća od tla koje je neizorano.  

Do petka očekujemo da će na kontinentu biti oblačno i tek možda samo ponegdje po koja kap oborina. Oborine će biti i uzduž Jadrana, te krajevima uz njega. Dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i zapadu Hrvatske do 10℃, a jutarnja se spustiti na -3℃. Uz Jadran će tijekom dana temperatura zraka narasti do 13℃, a jutarnja se spustiti na 6℃.

Oborine u cijeloj zemlji očekujemo tijekom subote. No, već u nedjelju kad će se paliti druga Adventska svijeća oborine neće biti pa možemo planirati boravak u prirodi.

Kako će dani sve do subote biti uglavnom suhi, a vlažnost tla umjerena savjetujemo da se obavlja čišćenje odvodnih kanala. No, suhe bi dane trebalo iskoristiti i za krčenje zapuštenog zemljišta, a kojeg nažalost ima sve više.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]