Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.11.2021. 15:40

Ako studeni ne da kiše, posijano ne niče

Vrijeme u danima koji dolaze neće biti po volji poljodjelaca.

Foto: Martina Popić
  • 3.143
  • 210
  • 1

Pojava kiše od 1. do 10. studenog bila je vrlo česta. Ukupno je bilo u Varaždinu i Gospiću 6, a u Osijeku i Splitu 7 dana s pojavom oborine. I zato nas ni malo ne čudi da je tlo, pa i danas u cijeloj Hrvatskoj vrlo vlažno.

Traktori, a ponegdje još uvijek i kombajni na oranice ulaze teško ili nikako. Kako voda ipak ne leži na oranicama gdje su posijane ozime kulture, one za sada ne trpe od viška vode u tlu. Vrijedno je istaknuti kako je proteklih sedam dana akumulacija topline na istoku i zapadu Hrvatske bila veća od prosjeka za 15 do 20 posto pa je vjerujemo i to jedan od razloga da rast i razvoj ozimih kultura za sada ide normalnim tijekom.

Tijekom dana temperatura zraka narasla je u gorju do 17℃, zapadu 20℃, uzduž Jadrana 22℃, a na istoku i do 25℃. No, i tlo je još uvijek dovoljno toplo za klijanje i nicanje sjemena ne samo ozimih ratarskih, nego i nekih povrtlarskih kultura. Ono se na 5 cm dubine proteklih dana na istoku i zapadu zagrijalo do 16℃, a uzduž Jadrana i do 21℃.

Negativne vrijednosti temperature zraka tijekom ranih jutarnjih sati ipak su signal da je zima kao godišnje doba iz dana u dan sve bliže.

Vrijeme u danima koji dolaze neće biti po volji poljodjelaca. Željeli bi više sijanja Sunca. Nažalost, sve do sredine idućeg tjedna njega će u cijeloj Hrvatskoj biti vrlo malo ili nikako. Vlažnost tla neće se mijenjati. Naprotiv, zbog očekivane oborine uzduž Jadrana u subotu, a u nedjelju ponegdje i na kopnu tlo će biti vrlo vlažno.

U subotu će tijekom dana temperatura zraka narasti  na istoku i zapadu do 13℃, a uzduž Jadrana u subotu i do 18℃. Tijekom prve polovice idućeg tjedna ponovno očekujemo hladna jutra s temperaturama ispod točke smrzavanja. Staklenike i plastenike ne smijemo zaboraviti noću zatvarati, ali i malo zagrijati. Savjetujemo da se voda iz cijevi na otvorenom polako ispušta.

Oblačni dani neka nas ipak ne sprječavaju u obilasku voćnjaka i vinograda. Kopanje jama za eventualnu sadnju neće se moći obavljati. No, zaštita od divljači itekako je potrebna. Voćarima savjetujemo da se već osušeni plodovi što prije skinu s grana. Te suhe plodove zovemo mumijama i upravo su oni prijenosnici bolesti zvane monilija.    

Jedna pučka izreka kaže: "Ako studeni ne da kiše, posijano ne niče". Dakle, na kišu ovog se mjeseca ipak ne treba ljutiti.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]