Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrana pasa
  • 15.10.2017. 15:00

Zašto psu ne treba davati kosti?

Većina vlasnika svoje pse hrani kostima, ne znajući pri tome da takva prehrana pored pozitivnih ima i vrlo negativne strane koje se odražavaju na zdravlja psa.

Foto: SNGPhotography / Pixabay
  • 2.301
  • 110
  • 0

Na riječ kost, ljudi u glavi imaju sliku psa, koji ljubomorno ispred svoje kućice čuva tu neodoljivu namirnicu. Naravno, ovo mišljenje je ustaljeno što zbog igranih, što zbog crtanih filmova.

Prehrana ovom namirnicom može samo djelovati kao dobra ideja, a na neki način i ušteda u kućnom budžetu. Međutim, kada se u obzir uzmu zdravstveni problemi koji se stvaraju, te cijena usluge kod veterinara, ali i svih ostalih problema koji se javljaju kod psa, odgovor je da kost nema što tražiti u prehrani psa. Evo i zašto.

Signali da kost nije dobra u prehrani

Mnogi smatraju da su kosti odličan izvor kalcija i fosfora, jer je njihov udio u prehrani veoma važan za pse koji su u fazi razvoja. Također, mnogi smatraju da prehrana kostima pomaže i kod stolice, kao i da dolazi do lakšeg pražnjenja crijeva.

Ono po čemu ćete najjednostavnije prepoznati da psu dajete previše kostiju je tvrda i bijela do bijeložuta stolica. Ovo se javlja kada kost stigne u donji dio probavnog trakta i kada se oštre ivice kostiju ukliješte na sluzokožu debelog crijeva, što uzrokuje tvrdu stolicu, odnosno opstipaciju.

Osim opstipacije, neke kosti, uglavnom pileće, dovode do oštećenja crijeva. Ovo se javlja zbog toga što ove kosti imaju oštre krajeve i mogu izbosti sluzokožu prilikom prolaska kroz probavni trakt.

Ponekad je potrebna i operacija

Od veterinara saznajemo da se oni često susreću s problemima nastalim zbog prehrane kostima, pa većina njih ne preporučuje prehranu koja se bazira na kostima. Naime, veterinari tvrde da su mnogi psi uginuli, uslijed povreda i komplikacija koje su prouzrokovale kosti.

Kako bi se uspješno otklonila kost, u pojedinim situacijama je potrebna i operacija. Najčešći problem kod pasa uslijed konzumiranja kostiju su: slomljeni zubi, česte povrede jezika, zabijanje kostiju, proljev, zatvor, zagušenje jednjaka, zaglavljena kost u želucu.

Danas postoji i zamjena za kosti, jer se u svakom pet shopu prodaju "lažne" kosti, koje možete bez problema davati svom ljubimcu.

Foto: SNGPhotography / Pixabay


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]