Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 12.11.2017. 07:30

Zašto nabaviti barem jednog ptičara?

Ptičar je pas kojeg treba imati svako seosko gospodarstvo, a ne samo lovci.

Foto: The pixelman / Pixabay
  • 3.809
  • 331
  • 0

Već i ptice na grani znaju da je pas najvjerniji i najodaniji čovjekov prijatelj. Ali postoje psi koji su i više od toga, a riječ je o ptičarima - psima koje su ljudi pripitomili za lov. Također, vrlo su pogodni za držanje na farmama i velikim gospodarstvima.

Kada se spomene pas ptičar, prva asocijacija je lov, jer veliki broj lovaca upravo uzgaja pttičare i dresira ih kako bi imali pomoć u lovu. Ipak, pored dobrog saveznika u lovu, ptičari se često koriste i kao odlični čuvari gospodarstva. Ova rasa pasa ima ekstremno dobar njuh, a osjete li opasnost u svom domu, u stanju su satima lajati sve dok se gazda ne pojavi.

Zašto ptičar na selu?

Osim pasa čuvara stoke, svako gospodarstvo u selu bi trebalo imati bar jednog ptičara. Ovi psi su vrlo osjetljivi na promjene koje se događaju oko vas i zato su odlični pratitelji dok radite na gospodarstvu ili dok obilazite imanje.

Ptičari imaju i tu crtu da zastanu i markiraju kada osjete neku opasnost ili drugu životinju i ne miču se sve dok vlasnik ne dođe vidjeti o čemu je riječ. Kada vidite ptičara u toj pozi, znajte da je nanjušio neku opasnost, a to može na kilometre!

Također, ova rasa pasa se vrlo brzo uznemiri ako vide ili osjete zmiju u blizini, a zahvaljujući tome često vam mogu spasiti život, posebno ako živite u predjelima gdje ima otrovnica. Osim na životinje, burno i nepovjerljivo reagiraju i na nepoznate osobe, najčešće jakim lajanjem, pa se za njih može reći da su odlično čuvari.

Ono što ih još krasi je da ne grizu često, ali samo ako su dobro dresirani.

Ptičari su jako vezani za svog vlasnika i ako vas netko pokuša ozlijediti ili vas napadne, vaš će vas pas ptičar bez razmišljanja braniti. S druge strane, ovdje se ne radi o krvoločnom psu, tako da vaša stoka, pa čak ni pernate životinje, nisu ugrožene od njega.

Ukoliko uzmete ovog psa imat ćete čuvara "3 u 1", jer ima i izuzetan njuh za nanjušiti tartufe, ali će biti i odličan pomoćnik da što prije pronađete neku izgubljenu životinju.

Kako dresirati ptičara?

Kada govorimo o ptičarima, oni su vrlo brzi, snalažljivi psi s jakim i dobrim refleksima. Vrlo su poslušni, te ih je lako dresirati.

Najbolje bi bilo da s dresurom krenete još od šteneta i da ga naučite na osnovne naredbe poput: stani, kreni, sjedi, donesi. Bacajte im loptice i štapove uz naredbu "donesi". S vremenom će se obučiti i nećete s njima imati problema u lovu. Savjet je da morate biti smireni dok ga dresirate, jer ptičari ne podnose kazne, niti viku.

Njega i držanje ptičara

Kratkodlaki ptičari se mogu držati i u kući, jer se ne linjaju. Ali ga možete držati i u kućici ili u boksu, jer su vrlo otporni na hladno vrijeme. Ako im napravite kućicu, zimi je dovoljno da mu stavite staru deku ili slamu. Naravno, ne zaboravite da ih cijepite protiv bjesnoće i zaraznih bolesti.

Foto: The pixelman / Pixabay


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.