Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje dvorišta
  • 31.07.2017. 10:30

Vrtne svjetiljke za ljepša sela

Jedan od prijedloga kako da se stanovnici sela osjećaju komfornije u svojim mjestima je da osvijetle dvorišta. Ako se već odlučite za to, potrebno je rasvjetu napraviti po pravilima.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.743
  • 157
  • 0

Kada bi barem svako drugo seosko dvorište bilo osvjetljeno, atmosfera bi mogla postati baš kao da ste u centru nekog grada. Možda čak i ljepše. Prolazak kroz dvorište sa svjetlima daleko je ugodniji od onog koje je u potpunom mraku.

Dobra vijest je da za osvjetljenje nije potrebno mnogo novca ni truda, a učinci su veći od očekivanog. I estetski i praktični. Ukoliko se odlučite za osvjetljenje, nije na odmet ispoštivati nekoliko pravila prilikom postavljanja svjetiljki.

Osvijetlite staze i podove

Dvorišne staze su dijelovi vrta koji se najčešće koriste te je logično da ih osvijetlimo. Pored staza može se staviti takozvano "podno" osvetljenje, gdje su svjetiljke ispod razine zemlje, ali sa zaštitiim staklom u ravnini sa zemljom. Ova varijanta je nešto skuplja za izradu, a njene prednosti su što su svjetiljke diskretne i skoro nevidljive. Noću dobivate diskretno svjetlo i ne opterećujete dizajn vrta dodatnim elementima.

Druga opcija je da postavite klasične svjetiljke pored staze. Ranije je bio običaj da ove svjetiljke ne budu više od pola metra do 70 centimetara, međutim danas je uvjetno rečeno dozvoljeno da one budu visoke, baš kao što je npravljeno i klasično ulično osvjetljenje. Slično osvjetljenje se može postaviti i na parkingu, ako ga imate. A njih najčešće imaju vlasnici hladnjača ili prerađivačkih pogona.

Takođe, pergole ili prostore za sjedenje u dvorištu možete osvijetliti. Ukoliko se nalaze u središnjem dijelu dvorišta, to će biti dovoljno svjetla. Osim ako vrtovi nisu veliki po površini.

Kapije i ograde pod svjetlima

Svjetiljke ispred kuće u selu su korisne, ali na kapiji ili ogradi su još korisnije. Danas se prave zaista najrazličitije ograde, od kamena, drveta, betona ili kovanog željeza. Po pravilu je ovo skupa investicija za jedno seosko dvorište. Prava je šteta ne uložiti još malo, i osvijetlili, ne samo umjetnički rad, već i stvoriti efekt kakav bi svako priželjkivao. Na neki način ovako ćete odati i počast majstorskim rukama, jer će njihovo djelo i noću doći do punog izražaja.

Svjetlo na kapijama ili ogradama stavlja se na stupove. I to pri vrhu. Poželjno je da bude "oboreno" da ne bi smetalo prolaznicima, jer se postavlja uglavnom u visini očiju. Međutim, svjetiljke se mogu smjestiti u "niše" odnosno udubljenja ukoliko ih imate na ogradi. I ovdje, ako financije dozvoljavaju, možete postaviti podno osvjetljenje.

Prijedlog za osvjetljenje dvorišta

Osvijetlite krošnje, grmlje, žive ograde

U unutrašnjosti dvorišta reflektorima se mogu osvijetliti krošnje drveća. Ali preporuka je da, ako imate više stabala, da odaberete samo jedno, kako ne biste pretjerali sa svjetlima. Kod grmova ili čak živih ograda najbolje je svjetiljke sakriti u grane i lišće. Ovakav način osvjetljenja zaista dobro izgleda. Pogotovu ako imate živu ogradu duž cijelog dvorišta. Razmak između svjetiljki može biti u rasponu od dva do pet metara.

Uštedite kada osvjetljavate

Da osvjetljenje dvorišta ne bi bila preskupa investicija, možete za početak upotrijebiti i solarne svjetiljke. Ili one profesionalne za koje je ipak potrebno malo više novca. Kada su u pitanju ograde i kapije, o tome već treba napraviti plan kada se one zidaju ili postavljaju. Naime, unaprijed treba ostaviti mjesta za svjetiljke i isplanirati kuda i kako sprovesti električne instalacije.

Budite pažljivi skabelima - angažirajte električara

Za dvorišno osvjetljenje koriste se posebni vodootporni kabeli i priključci. Za njihovo postavljanje najbolje je angažirati električara, kako ne biste riskirali sa strujom. Oni će vam, ovisno od želja, rasporeda i vrsta svjetiljki i načina na koji ih želite postaviti, preporučiti kako bi kabeele trebalo ukopati u zemlju. Najčešće je to dubina od pola metra i postavljanje kabela u zaštitne kanale. Jer, osim što dvorište treba biti osvjetljeno, više od toga je potrebno da je sigurno.

Foto: Magdalena Nenković


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!