Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonka u BiH
  • 22.04.2017. 12:00

Vrijedna Ranka na traktoru bez prestanka

Ranka Blesić, Slavonka udana u selo u BiH, najspretnija je vozačica traktora u tom kraju. Ranka ore, sije i vozi drva, a suprug Veso joj pomaže.

  • 4.872
  • 409
  • 0

55-godišnja Ranka Blesić iz bh. sela Vilusi nadaleko je poznata po svojoj spretnosti u upravljanju traktorom.

Ranka traktorom radi sve poslove u njivi i šumi, a ponedjeljkom i srijedom traktorom i prikolicom odlazi na desetak kilometara udaljene tržnice u Aleksandrovcu i Novoj Topoli. Za to vrijeme njen suprug Veso ili radi druge poslove ili joj pomaže oko prodaje i istovara stoke. Za Ranku nema razlike između muških i ženskih posova.

"Žene u mom rodnom kraju rade svakojake poslove ne dijeleći ih na muške i ženske. Ne bojim se ni jednog posla, a I fizički sam dosta jaka. Ponekad mi je ugodnije na traktoru nego u kuhinji", objašnjava nam Ranka svoje opredjeljenje u domaćinstvu.

Ponekad mi je ugodnije na traktoru, nego u kuhinji, kaže Ranka

Širok je dijapazon Rankinih poslova, koje po priznanju supruga Vese i susjeda radi stručnije, bolje i brže od bilo kojeg muškarca. Ranka bolje vozi traktor i prikolicu u rikverc od većine muškaraca u Vilusima i susjednim selima. Zna podesiti plug i tanjurače, vrlo je spretna sa svakom alatkom.

Ljubav se desila u Slavoniji

"Režem drvo motorkom, cijepam drva, slažem sijeno, a Veso dodaje što treba, upravljam zaprežnom ralicom, a Veso vodi konja, kosim travu i žito, koristim svu poljoprivrednu mehanizaciju. Veso mi pripomogne kad treba zakopčati prikolicu, uvijek je tu u blizini", govori Ranka Blesić.

Njen suprug Veso priča da je imao dobro oko kada je birao sebi životnu suputnicu. Nije mu bilo teško po ljepšu polovicu otići preko Save u Slavoniju. Čuo je, kako kaže, da su Slavonke vrijedne i vjerne.

"Kada smo se upoznali 1978. godine, shvatio sam da je žena za mene i moju kuću. Trgujući stokom po Slavoniji, upoznao sam Ranku koja je tada bila maloljetna. Ubrzo se udala za mene, došla u Viluse nekako u jesen, u vrijeme berbe kukuruza i odmah pokazala da zna i hoće raditi", prisjetio se Veso prvih bračnih dana.

Blesići su sretni, imaju troje djece i četvero unučadi, a što je najvažnije kako kažu, kuća im odiše slogom i ljubavlju. Veso priznaje da je donio ispravnu odluku kada je titulu "glava kuće" prepustio Ranki.

Veso zbog Ranke promijenio manire

"Volio sam kavanu, društvo, nisam žurio kući. Ranka je utjecala da promijenim navike i nisam se pokajao. Samo da nas zdravlje posluži, ne brine nas ni kiša ni suša ni niske cijene poljoprivrednih proizvoda. Slušamo jedno drugo i to je najbolje", govori šeretski Veso Blesić, nastavivši vožnju u traktorskoj prikolici.

Ne brine nas ni kiša ni suša ni niske cijene. Slušamo jedno drugo i to je najbolje, kaže Veso

Tu je, kako kaže, da pripazi na krmaču, jer je nezgodne naravi, a upravo je vraćaju sa osjemenjavanja. Ranka nas je pozdravila kako to samo iskusni traktoristi znaju i dobacila da joj javimo kada članak o njima ugleda svjetlo dana.


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]