Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.11.2008.

Vlado Cipar i njegovi pismonoše

POZNATI OSJEČKI GOLUBAR POBJEDNIK JE OVOGODIŠNJE NATJECATELJSKE SEZONE

  • 15.752
  • 746
  • 0

- Šest braće i sestra Jansen svoj su život u prošlom stoljeću posvetili uzgoju golubova i svojoj selekciji koja se danas po njima i tako zove. Nitko se od njih čak i nije ženio i samo su se bavili golubarstvom, odnosno uzgojem, selekcijom i natjecanjem. Ne natječu se već barem 40 godina a njihovi golubovi su još uvijek na cijeni, započinje svoju priču o golubovima pismonošama Vladimir Cipar, ovogodišnji pobjednik osječke zone.

Jansen liniju golubova sam kupio od kolege iz kluba, Ante Hercega i s njima obojica postižemo odlične rezultate. Ti primjerci postižu odlične rezultate jednako na svim udaljenostima i nema razlike kada su u pitanju kratke ili duge staze.

Moramo istaći da je Cipar jedan od vodećih golubara u Hrvatskoj već 30-tak godina i da je imao velike uspjehe i s prijašnjim golubovima. Vladimir Cipar je prvak zone u koju spadaju golubari iz Vukovarsko srijemske i Osječko baranjske županije. Ovi prekrasni golubovi sve uloženo u njih stostruko vrate. Kako izgleda jedno natjecanje? Prva staza bude na kraćoj relaciji. Primjerice u ovoj zoni je prva udaljenost na nekih 220 kilometara, a na kraju se završi s letom iz Poznana koji je udaljen od Osijeka 770 kilometara. Ove godine golubari nisu imali teških letova kada su u pitanju veliki gubici golubova. Oni se najčešće javljaju kada ih negdje na letu zadesi olujno nevrijeme. Primjerice, pamte od prije nekoliko godina let iz Pasau kada je nevrijeme uništilo brojna jata golubova.

- Prvi sam bio u kratkim, a drugi u srednjim i dugim prugama, priča o ovogodišnjem uspjehu naš domaćin koji živi u istočnom dijelu Osijeka, na području koji se zove Jug 2.. U našoj regiji iza ove Jansen linije odmah su ptice iz linija Desmet i Mulemans. U Hrvatskoj ne znam koje linije ima najviše, ali Osječani su sve više zaokupirani upravo Jansenom, kaže Vladimir.

Ovaj umirovljeni osječki taksist, ujedno i jedan od osnivača tamošnjeg kluba SKUGL «Slavonija 77» prije 31 godine ističe da za ovakav uspjeh mora se imati dobro i kvalitetno jato. A odmah potom mora imati zdrave mlade golubove i dobro i kvalitetno hranjeno jato

- Najbolja su tri legla od siječnja do srpnja. Odnosno, to su najzdraviji i najotporniji golubovi. Nakon toga vremena se mužjaci i ženke razdvajaju. Tek na trećem mjestu ulogu u stvaranju dobrih rezultata ima golubar i trener.

Osječki golubari ni hranjenje ne prepuštaju slučaju. Kupuju gotovu hranu iz Belgije. Posebno se nabavlja hrana za mlade, a posebno za golubove natjecatelje. Hranu proizvodi također nekada poznata golubarska obitelj Shemaher. Moramo priznati da kada govorimo o uzgoju golubova pismonoša, govorimo o izuzetno skupom hobiju. Prijevoz golubova na natjecanja, treninge, kupnja hrane, vitamina Cipra izađe godišnje oko osam tisuća kuna.

- Plaćamo po golubaru 800 kuna za cijelo natjecanje, pa to i nije tako mnogo jer ima veliki broj golubara koji se natječu tako da troškovi natjecanja izađu ipak manje nego li bi izašlo da svaki klub sam organizira svoje natjecanje na svih 13 staza.

Šampion je golub s brojem 41734-2003. Riječ je o mužjaku koji je prvak i zone i kluba, i on što je normalno ide u matično jato. U dosadašnjem je životu, ili kako bi rekli karijeri plasirao preko 15 tisuća kilometara. Odnosno, preletio je daleko više, ali na toliko je kilometara ukupno bio plasiran među 20-tak posto najbržih. Od kluba je dobio zlatni prsten a od saveza medalju. Njegova je naredna uloga rasplod i on je peti golub u golubinjaku Vladimira Cipra koji na taj način odlazi u zasluženu mirovinu. Letiti će samo okolo kuće kako bi održavao kondiciju koja je potrebna i rasplodnim golubovima. Cipar se i danas sjeća goluba Lisko, koji mu je bio ipak najuspješniji. On je bio prvak kluba 1983.godine. Nažalost, njegova potomstva nema više. No, svjesno je prilikom mijenjanja uzgojne linije sve dosadašnje riješio pa se oni nalaze kod drugih golubara. Pokazujući svoje pehare i diplome sjeća se i Starog asa koji je preletio 23 000 km. Iako sada ima liniju Jansen potrebno je stalno osvježavanje kako golubovi ne bi, kako se kaže, otišli u krv. Da ne bi previše bili križani u srodstvu. Iz toga razloga kupio je jednu Desmet i jednu Mulemans ženku.

Tekst i slike: Damir RUKOVANJSKI

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao i uvijek tušt zahvalan za na salatu, u čušpajz i zamjena za špinat...