Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 13.11.2008.

Vitamini kod ptica

Ornitologija

  • 2.626
  • 91
  • 0

Vitamin A sudjeluje u formiranju i zaštiti membrana unutar organizma. Zbog nedostatka česte su infekcije, posebice očiju te dišnog i reprodukcijskog sustava. Nalazimo ga u povrću i vitaminskim preparatima. Sjemenje ima nizak sadržaj A vitamina pa sjemenojedima treba davati posebne dodatke: mlijeko, mrkvu, kukuruz. Vitamini B (B1, B2, B6, B12) dobri su za metabolizam i potrebni su za rast i razvoj perja, rast živčanog sustava, pomažu u sprječavanju anemije. Nedostatak uzrokuje gubitak apetita i kondicije, nedostatak vitamina B12a i uzrokuje nervne poremećaje. Klijavo sjeme i dodatci na bazi kvasca su dobrodošli.

Učestala uporaba antibiotika može uzrokovati lošu sintezu B vitamina. Ima ga u mlijeku, zelenoj hrani. Vitamin C osigurava zdravu kožu i štiti od infekcija. Zbog nedostatka su česte kožne infekcije. Iako većina vrsta svoje potrebe za C vitaminom zadovoljava sintezom u organizmu, nekim vrstama koje se hrane voćem potrebni su dodatci. Većina vitaminskih preparata sadrži potrebne doze C vitamina.Sadrži ga razno povrće i limunasto voće.

Vitamin D3 neophodan je za apsorbciju kalcija u organizmu. Mekana struktura kostiju, oslabljeni živci i mišići, poteškoće u formiranju jaja znak su nedostatka vitamina D3. Prirodno sintetizirani vitamin dobije se kroz djelovanje ultraljubičastog svjetla na perje. To se postiže pomoću sunčeve svjetlosti ili specijalnih svjetiljki. Ima ga u mlijeku.

Vitamin E djeluje kao antioksidant, sprječava trovanje krvi, potpomaže metabolizam i rast. Pospješuje plodnost. Bolesti bubrega i slaba plodnost neki su od uzroka nedostatka ovoga vitamina. Vitaminski preparati ili dodaci jedini su siguran izvor.

Vitamin K pospješuje pohranu energije u organizmu, sprječava pregrijavanje organizma, ubrzava zarašćivanje rana. Kod većine vrsta vitamin K se sintetizira pomoću unutarnjih bakterija. Međutim, neke vrste papiga pate od nedostatka vitamina K. To se može riješti raznim preparatima ili dodacima, te korištenjem zelene hrane i soje, piše u Tony Tiford u The Cage&Aviary Bird Handbook.


Tagovi

Ptice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]