Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 13.11.2008.

Vitamini kod ptica

Ornitologija

  • 2.495
  • 91
  • 0

Vitamin A sudjeluje u formiranju i zaštiti membrana unutar organizma. Zbog nedostatka česte su infekcije, posebice očiju te dišnog i reprodukcijskog sustava. Nalazimo ga u povrću i vitaminskim preparatima. Sjemenje ima nizak sadržaj A vitamina pa sjemenojedima treba davati posebne dodatke: mlijeko, mrkvu, kukuruz. Vitamini B (B1, B2, B6, B12) dobri su za metabolizam i potrebni su za rast i razvoj perja, rast živčanog sustava, pomažu u sprječavanju anemije. Nedostatak uzrokuje gubitak apetita i kondicije, nedostatak vitamina B12a i uzrokuje nervne poremećaje. Klijavo sjeme i dodatci na bazi kvasca su dobrodošli.

Učestala uporaba antibiotika može uzrokovati lošu sintezu B vitamina. Ima ga u mlijeku, zelenoj hrani. Vitamin C osigurava zdravu kožu i štiti od infekcija. Zbog nedostatka su česte kožne infekcije. Iako većina vrsta svoje potrebe za C vitaminom zadovoljava sintezom u organizmu, nekim vrstama koje se hrane voćem potrebni su dodatci. Većina vitaminskih preparata sadrži potrebne doze C vitamina.Sadrži ga razno povrće i limunasto voće.

Vitamin D3 neophodan je za apsorbciju kalcija u organizmu. Mekana struktura kostiju, oslabljeni živci i mišići, poteškoće u formiranju jaja znak su nedostatka vitamina D3. Prirodno sintetizirani vitamin dobije se kroz djelovanje ultraljubičastog svjetla na perje. To se postiže pomoću sunčeve svjetlosti ili specijalnih svjetiljki. Ima ga u mlijeku.

Vitamin E djeluje kao antioksidant, sprječava trovanje krvi, potpomaže metabolizam i rast. Pospješuje plodnost. Bolesti bubrega i slaba plodnost neki su od uzroka nedostatka ovoga vitamina. Vitaminski preparati ili dodaci jedini su siguran izvor.

Vitamin K pospješuje pohranu energije u organizmu, sprječava pregrijavanje organizma, ubrzava zarašćivanje rana. Kod većine vrsta vitamin K se sintetizira pomoću unutarnjih bakterija. Međutim, neke vrste papiga pate od nedostatka vitamina K. To se može riješti raznim preparatima ili dodacima, te korištenjem zelene hrane i soje, piše u Tony Tiford u The Cage&Aviary Bird Handbook.


Tagovi

Ptice