Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bale slame
  • 30.04.2018. 07:30

Uzgoj povrća u balama slame - jednostavno i dekorativno

Prije nego u bale posadite presadnice, bale slame morate vlažiti i gnojiti kako bi se unutrašnji dio bolje kompostirao.

Foto: Wikimedia Commons/Colling-architektur
  • 7.676
  • 404
  • 0

Bale slame odlično su rješenje ako imate siromašno zemljište, ako je previše suho, pjeskovito ili s druge strane vlažno. Bale slame mogu se postaviti i na beton pa povrće možete uzgajati i u dvorištu u kojem nemate puno zemlje. Mnogi bale slame koriste i za uzgoj u plastenicima. 

Joel Carsten, autorica knjige "Vrtovi od bala slame" (Straw Bale Gardens) jedna je od prvih koja je promovirala ovakav uzgoj povrća. 

"Šuplje stabljike koje je dizajnirala majka priroda su idealne za upijanje i zadržavanje vlage", kaže Carsten dodavši da kako se unutrašnjost bala razlaže, poboljšava se kvaliteta zemljišnog supstrata u kojem se biljke nalaze. 

Važno je da ovakav vrt ima najmanje šest sati dnevnog svjetla, piše gardenRN

Pripreme prije sadnje 

Na mjesto gdje ćete postaviti bale prvo stavite najlon ili karton kako korov ne bi prodro kroz njih. Bale postavite tako da užad koja ih drži bude sa strane. Kada se slama krene raspadati, užad će ih i dalje držati stegnute. 

Uzgoj u plastenicima (Foto: Wikimedia Commons/Giancarlo Dessì)

Prije nego u bale posadite rasad, bale slame morate vlažiti i gnojiti kako bi se unutrašnji dio bolje kompostirao. U prvih šest dana treba svaki drugi dan u jednu balu unijeti tri čaše organskog gnojiva te zaliti kako bi ono završilo dublje u bali. Od sedmog do devetog dana dodajte jednu i pol čašu gnojiva pa opet zalijte. Bale možete zalijevati i organskim gnojivom od koprive. 

Kopriva - gnojivo i insekticid od prirode

Deseti dan unesite tri čaše fosfornog i kalijeva gnojiva, a onda ostavite da se masa slegne. 

Prije sadnje testirajte bale tako što ćete gurnuti prst u supstrat koji mora biti topao i vlažan sa sitnim crnim grudicama koje čine hranjivi kompost. Ako se pojave gljive, ne brinite, to je pokazatelj da se slama dobro razlaže. 

Što uzgajati u balama? 

U balama slame možete uzgajati papriku, krastavce, rajčicu, patlidžan, salate, kupusnjače, jagode, cvijeće... Prije nego ih posadite, izbušite rupu u koju ćete staviti malo zemlje iz vrta, komposta ili kupovne organske zemlje. Ovisno što sadite, u bale možete postaviti i kolce ili kolce s mrežom. Kod uzgajanja krastavaca ih možete slobodno pustiti da biljka puže prema dolje što će izgledati vrlo dekorativno. 

Čisto i dekorativno  (Foto: Pixabay/Fruchthandel_Magazin)

Ukoliko sami želite posijati povrće ili cvijeće u bale, na površinu stavite 3 do 5 cm zemlje iz vrta ili kupovne organske zemlje. Napravite sitne rupice i u njih posijte sjeme. 

Zalijevanje - po potrebi

Što se zalijevanja tiče, zalijevajte po potrebi. Prstom provjerite je li bala dovoljno mokra, ako nije, zalijte. Organskim gnojivom možete zalijevati jednom u dva tjedna. 

Ovakva bala vam može dotrajati i dvije godine. u drugoj godini će odlično poslužiti za uzgoj krumpira, a nakon toga je možete koristiti kao organski malč za poboljšavanje zemljišta. 


 


Tagovi

Uzgoj u balama slame Uzgoj povrća Bale slame Što s balama slame


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]