Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj papiga
  • 10.02.2019. 12:00

Uzgoj papiga: Stefan svakih 45 minuta hrani male ptiće, danju i noću

Potražnja za papigama je zaista velika i od toga danas mogu živjeti, kaže Stefan Švabić, mladi uzgajivač koji papige obožava od malih nogu.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.831
  • 133
  • 0

Odgovor na pitanje - tko je spreman ustajati svakih 45 minuta da bi goluždrave ptiće papiga, koje još nisu progledale, hranio špricom i to onom s jednomilimetarskim otvorom je - Stefan Švabić iz sela Čepure kod Paraćina, u susjednoj Srbiji. On je apsolvent prava koji se s ljubavlju prema ovim pticama, izgleda, rodio. Još u djetinjstvu, umjesto igračaka birao je baš ove ptice. Novac od školske užine štedio je kako bi kupio još koji primjerak, a s jednog sajma se nije htio vratiti dok mu roditelji, umjesto jedne, nisu kupili sve četiri preostale papige.

Ptičje jaslice i vrtić - cjelodnevna obaveza

Kaže da su se roditelji jedno vrijeme borili protiv ove njegove ljubavi i na kraju "digli ruke". Na svu sreću. Tako su se na njihovo imanje u Pomoravlju trajno uselile egzotične ptice, a on je sam, kao desetogodišnjak, vario kaveze. Objašnjava kako uzgaja papige kad se izlegu:

"Prvo ih premještam u inkubatore. Imam posebnu prostoriju za to, gdje su mi ujedno i kavezi za mladunce stare mjesec - dva. Njihov odgoj je od prvog dana zahtjevan. Jedina opcija je da se hrane špricom. Baš male papige jedu doslovno 45 minuta. I danju i noću. To znači da 24 sata imam obaveze oko njih".

Napominje da je vrlo važno mladuncima osigurati hranu koja u sebi sadrži dovoljno hranjivih tvari, vitamina, soli, minerala, vode, oligoelemenata. Nedostatak bilo koje pobrojane stavke imat će teže ili lakše posljedice po njihovo zdravlje. Sve nutricionističke savjete za hranidbu tek izleglih ptica pronašao je uglavnom u stranoj literaturi, ali na svu sreću većinu namirnica za "ptičji vrtić" ima na imanju na kojem živi s obitelji.

Stefan
Stefan je od malena zavolio papige

"Pravim kaše od voća i povrća u kombinaciji s klijavim sjemenom. Podrazumijeva se da hrana mora biti svježa, a pribor čist. Ove ptice više nego druge vole kontakt s uzgajivačima, odnosno pažnju. Potrebno je poštivati satnicu, jer vole jesti u isto vrijeme. Već tri godine uzgajam 'bebe' papiga, a ponekad ih imam i po 60 u isto vrijeme. Ali ja papige toliko volim, da mi zaista nije teško. Proizvodimo hranu na imanju za vlastite potrebe, pa tako ima i za papige. I dobar dio zrnaste hrane je s naših njiva", dodaje Stefan.

Ljubav od koje se može živjeti

Nekome bi to bila nezamisliva obaveza, ali Stefanova priča ima dobar obrt. Ispostavilo se da se od te ljubavi može živjeti. Od prve četiri papige došao je do ozbiljnog uzgajivača.

"Potražnja za papigama je zaista velika i od toga danas mogu živjeti. Imam 15 vrsta papiga Trenutno je 100 ptica u kavezima, koje žive na svojih 200 kvadrata. Kada dostignu zrelost, otprilike s četiri godine, papige biraju svog partnera i tada dobivaju svoj kavez", kaže Stefan.

U njegovim kavezima je nekoliko pasmina papiga iz porodice aleksandar, zatim smeđeuhi, senegalski, žako, are, albe, kakadu. Njihova cijena varira od 80 do 2.000 eura ovisno od pasmine, uzrasta, ljepote. 


Tagovi

Papiga Uzgajivač papiga Hranjenje ptica Kavezi Kakadu Alba Stefan Švabić


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"